Fermierii au şansa de a câştiga 1.500 de euro anual dacă îşi extind exploataţiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A fost lansată sesiunea de depunere a proiectelor pentru Măsura 141, destinată dezvoltării fermelor de semi-subzistenţă, în domeniile zootehniei, culturilor vegetale şi apiculturii.

Andronic Teban, directorul Departamentului Dezvoltare Rurală din cadrul Direcţiei Agricole şi Dezvoltare Rurală Hunedoara (DADR), a declarat pentru Adevărul de Seară, că anul trecut hunedorenii au depus peste 170 de cereri, iar 166 de beneficiari au primit câte 1.500 de euro.

Producţia, cu 20 la sută mai mare
De suma amintită fermierii vor beneficia timp de 5 ani, cu condiţia de a-şi extinde cu cel puţin 20 de procente exploataţiile agricole. “Aceasta este prima sesiune de depuneri din 2010, o a doua urmând să fie organizată, cel mai probabil, în intervalul 15 septembrie – 14 octombrie. Fermierii hunedoreni vor primi anual 1.500 de euro, iar după trei ani se vor face verificări, pentru a stabili dacă aceştia au respectat prevederile proiectului şi regulile de acordare a sumelor. Solicitantul trebuie să demonstreze că faţă de situaţia iniţială a activităţii precizată în planul de afaceri, producţia agricolă destinată comercializării a crescut cu 20%, iar dimensiunea economică a exploataţiei agricole a crescut cu minim 3 unităţi de dimensiune economică (UDE), o unitate fiind echivalentă cu 1.200 de euro.”, a menţionat Teban.

Buget de 75 de milioane de euro
În cazul în care inspectorii agricoli vor constata că beneficiarii nu au urmat întocmai prevederile contractului, alocarea sumelor pentru ultimii doi ani vor fi sistate. Beneficiarii eligibili pentru sprijinul nerambursabil acordat prin Măsura 141 sunt persoanele fizice în vârstă de până la 62 de ani (neîmpliniţi la data depunerii cererii de finanţare), care desfăşoară activităţi economice, în principal activităţi agricole - vegetale, zootehnice sau apicole. Pentru a fi eligibile, fermele de semi-subzistenţă trebuie să aibă o dimensiune economică cuprinsă între 2.400 euro şi 9.600 euro, să fie înregistrate în Registrul fermelor sau Registrul agricol şi să comercializeze o parte din producţia agricolă obţinută. 2010 este cel de-al doilea an în care fermierii hunedoreni pot beneficia de această linie de finanţare, bugetul total anual, disponibil la nivel naţional fiind, potrivit reprezentanţilor DADR, de 75 de milioane de euro.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite