Hunedoara: Femeile gravide sunt în pericol în maternităţile hunedorene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a naşte un copil sănătos, mamele sunt obligate să scoată din buzunar sute de lei.

Hunedorencele cu RH negativ, proaspete mămici, nu îşi mai pot face vaccinul oferit gratuit de spitale. La ora actuală, în  maternităţile din judeţ acest tratament este de negăsit.

„Anul trecut, peste 160 de persoane au primit imunoglobulină anti D. În 2009, suma alocată de la bugetul de stat  pentru acest vaccin este de numai 27.000 lei, bani insuficienţi. Pe primul trimestru al anului în curs, nu am primit decât 8.000 de lei din această sumă, în condiţiile în care o fiolă de vaccin costă 450 lei”, a declarat medicul specialist de la secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă, Simona Oltean.

Potrivit acesteia, vaccinul nu se găseşte nici în farmaciile din judeţ, ci poate fi procurat numai pe comandă din Bucureşti. În primele 72 de ore de la prima naştere, femeile cu RH negativ au nevoie de imunoglobulină anti D pentru a putea da naştere, în condiţii normale, celui de-al doilea copil. În caz contrar, apar complicaţii şi există riscul ca viitoarea sarcină să fie respinsă de către mamă. În situaţia în care aceasta este, totuşi, dusă la bun sfârşit, bebeluşul poate suferi, printre altele, de anemie.

Mame puse pe drumuri


Lipsa tratamentului cu imunoglobulină anti D a fost sesizată atât de mămici, cât şi de conducerile spitalelor din teritoriu. Este pentru prima dată în ultimii şase ani de zile când maternităţile hunedorene rămân fără acest vaccin. În aceste condiţii, singura soluţie este procurarea pe cont propriu a tratamentului.

 ,,Astăzi, aştept analizele fetiţei. Dacă are RH pozitiv, trebuie să cumpăr singură vaccinul. Doctorii mi-au spus că nu îl au. Am auzit că s-ar găsi la Zalău”, a spus, în această dimineaţă, Elena Florea din Deva, proaspătă mămică.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite