GALERIE FOTO Arboretumul din oraşul Simeria, un adevărat colţ de rai uitat de lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parcul dendrologic din Simeria, înfiinţat în grădinile fostului castel Gyulay, încă reprezintă un adevărat colţ de rai, deşi a fost complet uitat de autorităţi. Arboretumul se află pe locul 3 în Europa şi pe locul 11 în lume în topul rezervaţiilor dendrologice şi peisagistice.

Iarna a căzut ca un voal peste parcul dendrologic din Simeria. Brazi încărcaţi de zăpadă, cu crengile până la pământ, ochiuri de gheaţă pe lacul acoperit în anotimpul cald numai cu nuferi şi ici-colo câte o urmă de om.

Citeşte şi:

Arboretumul Simeria, locul perfect pentru o plimbare printre rarităţi

Cea mai veche şi valoroasă colecţie de plante exotice şi autohtone din România aduce în atenţia ochiului o imagine boreală de iarnă. Ansamblul peisagistic capătă o cu totul altă înfăţişare atunci când mercurul din termometre scade considerabil.

CLIC PE POZĂ PENTRU FOTOGALERIE!

image

De-a lungul timpului, parcul a aparţinut mai multor familii nobiliare de origine maghiară (Gyu¬lay, Kun, Fay şi Ocskay) şi s-a trans¬mis pe linie feminină. În 1949, parcul a intrat în administraţia Ocolului Silvic Simeria, în prezent acesta aflându-se sub tutela Institutului de Cercertări şi Amenajări Silvice (ICAS).


În ciuda bogăţiei şi valorii sale, rezervaţia ce se întinde pe o suprafaţă de 70 de hectare a fost dată uitării de autorităţile hunedorene.

Înfiinţat în secolul al XVIII-lea, în jurul castelului nobiliar Gyulay din vechiul sat Biscaria, astăzi actualul oraş Simeria, parcul nu mai poartă în prezent decât urmele vechii  grădini zoologice. Din 1990 şi până la ora actuală au dispărut atât cuştile pentru pentru urşi şi lupi, cât şi spaţiile destinate păunilor.

CLIC PE POZĂ PENTRU ALTĂ FOTOGALERIE!

image

Rezervaţia cuprinde o bogată colecţie de plante lemnoase (peste 2.000 de unităţi sistematice), printre care numeroase specii rare de răşinoase, magnolii şi bambuşi. Conform Enciclopediei Britanice, parcul dendrologic din Simeria ocupă locul al treilea ca frumuseţe şi număr de specii de arbori în Europa şi pozitia a 11-a pe plan mondial.

CLIC PE POZĂ PENTRU O NOUĂ FOTOGALERIE!

image
Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite