FOTOREPORTAJ: Traseul mocăniţei a fost eologizat de un număr record de voluntari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 200 de oameni au participat la cea mai amplă acţiune de ecologizare organizată în ultimii ani la Hunedoara. Înarmaţi cu topoare, ferestraie şi saci de plastic, tinerii au curăţat vechiul traseu al mocăniţei hunedorene care, întins pe aproximativ 10 kilometri, leagă Castelul Corvinilor de Furnalul de la Govâjdia.

Hunedorenii, dar şi voluntari din Sibiu, au venit în această dimineaţă pentru a se alătura iniţiativei de ecologizarea a terasamentului mocăniţei de la Hunedoara.

Circa 200 de persoane, majoritatea tineri din localitate, dar şi primrul Hunedoarei Ovidiu Hada şi deputatul Viorel Arion, au participat la acţiunea organizată de un grup de hunedoreni care îşi doresc ca proiectele privind transformarea zonei într-un obiectiv turistic să devină realizabile.

EXCLUSIV: Imagini de colecţie cu mahalalele municipiului Hunedoara, oraşul coloniilor muncitoreşti din primii ani ai comunismului

LEGENDE ÎNTUNECATE: Cum a devenit Hunedoara gulag pentru prizonierii ruşi şi pentru evrei

Căzut sub blestemul comorilor: Florin Râmbetea a povestit cum i-au schimbat brăţările dacice destinul

Voluntarii s-au împărţit în trei echipe şi au pornit pe traseu pentru a curăţa terasamentul de crengile căzute, de lăstăriş, de bolovani şi gunoaie. Unii dintre voluntari şi-au amintit cum era când trenul circula pe calea ferată îngustă spre zona de agrement din apropiere de Govâjdia

„În urmă cu 15 ani m-am plimbat ultima dată cu mocăniţa. M-au dus părinţii mei într-un weekend, la iarbă verde pe Valea Runcului. Mă speriasem atunci de lungimea tunelului cel mare, de aproape un kilometru, dar senzaţia a fost în acelaşi timp, una plăcută”, a povestit Alin Voromir, unul dintre voluntari.

image

Maria Brisiuc locuieşte din 1974 într-o fostă clădire în apropiere de vechiul terasament, o casă izolată în sălbăticia zonei.

image

„Mocăniţele treceau prin faţa casei mele zi şi noapte. Duminica, o mulţime de oameni călătoreau cu ele. Sper să mai prind refacerea terasamentului”, spune vârstnica, arătând spre cele câteva traverse înfipte în pământ, urmele căii ferate înguste care trecea prin dreptul clădirii unde locuieşte.


Maria Brisiuc

image

În apropiere, drumul şerpuieşte printre stânci şi se înfige apoi într-un tunel de peste 850 de metri, stăpânit de frig şi întuneric, la capătul căruia voluntarii au muncit de zor pentru a îndepărta crengile şi bolovanii care ar urma să încurce viitoarele locomotive cu abur.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite