Combinatul în jurul căruia s-a construit oraşul Călan, transformat în ruine de beton

0
Publicat:
Ultima actualizare:
victoria calan combinat

Aproape nimic nu a mai rămas din compania unde lucrau, în urmă cu două decenii, aproximativ 5.000 de hunedoreni din zona oraşului Călan. În prezent, din fostul combinat siderurgic din Călan a mai rămas doar poarta de intrare, deasupra căreia tronează iniţialele uzinei şi mormanele de moloz care acoperă cele câteva zeci de hectare ale vechii platforme industriale.

Potrivit datelor din monografia oraşului Călan, primul furnal din zona Călanului a fost construit începând cu anul 1869 şi a fost pus în funcţiune doi ani mai târziu.

La patru ani după ce a fost aşezată piatra de temelie a centrului industrial, a fost pus în funcţiune şi al doilea furnal, ridicat de către societatea „Kronständer Verein”, care deţinea şi minele de la Teliuc.

În anul 1916 Uzina Călan, producătoare de fontă, în jurul căreia s-a dezvoltat apoi oraşul de pe malul râului Strei a ajuns la 1.117 angajaţi.

image

În vremea comunismului uzinele au fost transformate în combinat siderurgic, iar muncitorilor care erau încadraţi pe un post în cadrul întreprinderii le erau oferite apartamente în blocurile nou ridicate.

Oraşul Călan numără în prezent, aproximativ 12.000 de locuitori, însă din combinatul care susţinea economia localităţii nu a mai rămas aproape nimic.

image

În ultimii ani, zona a intrat într-un amplu proces de ecologizare, însă lucrările nu au mai fost duse la bun sfârşit.

image

Terenul acoperit în trecut de clădiri impunătoare s-a transformat într-un loc al deznădejdii, pe care îl mai populează doar căutătorii de fier vechi.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite