Exploatarea aurului și argintului de la Certej, la un pas de avizul de mediu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Minele de la Certej au fost închise în anul 1996
Minele de la Certej au fost închise în anul 1996

Deva Gold, societatea care gestionează proiectul de exploatare a zăcămintelor de aur și argint din zona Certej ar putea obţine, anul acesta, avizul de mediu necesar. Potrivit estimărilor, din zona certej se pot extrage aproximativ 50 de tone de aur

Situaţia zonei de la Certej şi a acestui proiect la care se lucrează de aproximativ zece ani s-a complicat în momentul în care zona respectivă a fost declarată arie de protecţie specială avifaunistică. Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat că, că până acum, Deva Gold deţine licenţa de exploatare a minereului de aur a parcurs toate etapele obţinerii avizului de mediu, însă va primi "undă verde" doar dacă se vor respecta cele mai bune practici agreate de Uniunea Europeană. "Pentru avizul de mediu, din informaţiile pe care le am de la colegi, urmează să mai aibă loc o Comisie de Analiză Tehnică, la Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Timişoara şi se va finaliza procedura de avizare, probabil înainte de sfârşitul anului. Au avut loc şi consultările transfrontaliere cu Serbia şi Ungaria şi dacă nu mai intervin alte probleme, Ministerul Mediului nu se va opune", a precizat Borbely.
Ca să poată obţine avizul de mediu şi proiectul să poată continua, societatea care deţine licenţa de exploatare a aurului de la Certej trebuie să mai îndeplinească anumite condiţii. Ministrul mediului susţine că va impune societăţii folosirea unor tehnologii care să reducă considerabil concentraţia ceanurilor, după modelul ţărilor nordice. "Exploatarea zăcămintelor trebuie să fie realizată în conformitate cu cele mai bune practici. În Suedia sau Finlanda există sisteme închise care reduc procentul de concentraţie a ceanurii astfel încât să nu mai fie dăunătoare mediului înconjurător. Impactul asupra mediului în acest caz este unul foarte mare. Desigur, după ce va fi dat avizul de mediu mai urmează să fie făcute studii de impact. Procedura nu se opreşte aici", a mai precizat ministrul. În zona Certejului a fost identificat un zăcământ estimat la aproximativ 30 de milioane de tone, care are un conţinut de două grame de aur per tonă. Suprafaţa care va fi afectată ca urmare a implementării acestui proiect este de peste 300 de hectare, la acestea adăugându-se o zonă de protecţie de peste 150 de hectare.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite