„Europeanul Anului 2010“ este o hunedoreancă născută în municipiul Orăştie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioana Matei a fost premiată astăzi la Bucureşti
Ioana Matei a fost premiată astăzi la Bucureşti

Iana Matei a fost recompensată de o revistă de talie mondială pentru lupta sa împotriva prostituţiei juvenile, dar şi pentru salvarea victimelor traficului de carne vie.

De la o adresă secretă din Piteşti, voluntarii organizaţiei „Reaching Out” salvează vieţile copiilor care cad victime traficanţilor de fiinţe umane. În fruntea lor este Iana Matei de 50 de ani, preşedinta şi fondatoarea organizaţiei, care şi-a dedicat şi chiar riscat viaţa pentru salvarea acestor copii.
Juriul format din cei 19 editori europeni ai revistei Reader’s Digest a desemnat-o pe Iana - „Europeanul Anului 2010”. Premiul i-a fost înmânat azi-dimineaţă, la Bucureşti, la ora 11.00.

Primul premiant român

În cei 15 ani de tradiţie de când se acordă această distincţie, este pentru prima dată când laureatul este un român. „Este foarte important că o revistă de talie mondială recunoaşte că traficul de fiinţe umane şi exploatarea femeilor reprezintă probleme importante. Mă simt onorată să accept această distincţie“, a declarat Iana Matei.

„În România, în ultimii ani au fost aproape 200 de persoane condamnate anual pentru infracţiunile de trafic de persoane, inclusiv trafic de minori. Pe de altă parte, există o tendinţă de scădere semnificativă a numărului de victime traficate şi exploatate, precum şi a cazurilor descoperite, ca efect al aplicării politicilor publice şi al eficienţei cooperării interinstituţionale (naţionale şi internaţionale) în domeniul combaterii, dar şi prin efortul unor oameni cum este doamna Iana Matei“, a spus Simona David, purtător de cuvânt al Ministerului Justiţiei.

Din Hunedoara, în Piteşti via Australia

Iana s-a născut la Orăştie, judeţul Hunedoara. Crescută în Transilvania, unde tatăl ei era antrenor de fotbal, Iana merge apoi la Bucureşti pentru a urma cursurile Institutului de Pictură Bisericească, Secţia Restaurare.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite