Hunedoreanul Emilian Borza descifrează puzzle-uri de 5.000 de piese

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Nebunia” de a asambla bucăţele de carton l-a cuprins în urmă cu aproximativ patru ani. Printre imaginile la care a muncit se regăsesc Cele Şapte Minuni ale Lumii, Catedrala de la Notre-Dame, Turnul Eiffel, Big-Ben-ul, celebrul Colosseum, imagini din Veneţia, dar şi peisaje naturale. Bineînţeles, nu lipsesc elementele româneşti, mai precis mănăstirile Voroneţ şi Suceviţa, dar şi castelele Peleş şi Bran.

PROFIL
Născut. 24.22.1976, Alba Iulia
Educaţie. Studii superioare
Carieră. Peste zece ani lucraţi ca agent comercial la firma familiei
Familie. Căsătorit

Vezi aici GALERIE FOTO  cu puzzle-urile lui Emilian Borza

Totul a început de la o glumă. Emilian Borza, din Deva, a cumpărat primul său puzzle pentru a-şi omorî timpul la magazinul unde lucrează. Cu timpul, gluma a prins rădăcini şi s-a transformat într-o pasiune profundă, o „nebunie” cum el însuşi o numeşte. Locuieşte într-un apartament cu două camere, iar una este ocupată de cele 46 de puzzle-uri înrămate şi cele 13 globuri făcute piesă cu piesă.
Printre imaginile la care a muncit chiar şi câte opt ore pe zi se regăsesc Cele Şapte Minuni ale Lumii, Catedrala de la Notre-Dame, Turnul Eiffel, Big-Ben-ul, celebrul Colosseum, imagini din Veneţia, dar şi peisaje naturale. Bineînţeles, nu lipsesc elementele româneşti, mai precis mănăstirile Voroneţ şi Suceviţa, dar şi castelele Peleş şi Bran.

 

Puzzle de 5.000 de piese, descifrat în şase luni
Puzzle -uri rotunde

De cinci ori, aceeaşi piesă
Primul puzzle l-a adus din Germania, ţară pe care obişnuieşte să o tranziteze. Reprezenta turnurile gemene de la World Trade Center. Când a deschis cutia, a realizat că trebuie să descifreze 5.000 de piese. După aproximativ un an, a reuşit să pună fiecare părticică la locul ei. Pentru că era novice, când a dus turnurile la înrămat, piesele s-au mişcat. „S-a stricat totul, nu am mai putut să reconstitui nimic, întrucât calitatea s-a deteriorat. Am căutat un alt puzzle identic, însă nu am mai găsit”, a spus deveanul. Totuşi, „nebunia” nu i-a dat pace. A făcut un alt puzzle, tot de 5.000 de piese. A lucrat la el nouă luni şi este intitulat „Despre Roma Modernă”. Este de părere că întreaga perioadă de lucru a fost „crimă şi pedeapsă”, pentru că a fost extraordinar de greu să ajungă la final, foarte multe piese fiind extrem de asemănătoare.
„Fiecare piesă îmi trece prin mână de cel puţin cinci ori. Mai întâi le aleg pe toate în funcţie de culoare: albastrul reprezintă apa şi cerul, verdele reprezintă câmpia. Sunt aproximativ cinci feluri de piese şi întotdeauna încep cu cele de margine, pentru a face conturul imaginii”, a precizat Emilian. Recent, Emilian şi-a făcut un site pe care îşi promovează „capodoperele”, www.puzzleworld.ro. Doreşte să le vândă, pentru că vrea să ajute o fetiţă grav bolnavă, care are nevoie de o intervenţie chirurgicală costisitoare. Există puzzle-uri şi cu 9.000 şi 13.000 de piese, însă până acum Emilian s-a rezumat la cele cu 5.000 de piese. „Am vrut să descifrez unul şi mai mare. Nu am reuşit însă să găsesc sticlă cu dimensiuni atât de mari şi nu l-aş putea înrăma”, a adăugat bărbatul de 33 de ani.

 

Emilian începe prin alegerea pieselor de aceeaşi culoare
Puzzle-urile rotunde sunt cele mai dificile

Întrebări şi răspunsuri

Cum reuşiţi să înrămaţi puzzle-urile?
Cele care au până în 1.500 de piese se înrâmează pur şi simplu pe coală de pal. Cele care depăşeşsc această cifră, trebuie neapărat lipite pe coala de pal, pentru că în caz contrar se ruinează totul.

Singurul puzzle rotund, pus în ramă

Cât aţi investit în această pasiune?
Aproximativ 30.000 de lei, atât în jocurile ca atare, cât şi în sticlă şi rame.


Celebrul Colosseum

Ce dimensiuni are cel mai mare puzzle realizat?
Are o lungime de un metru jumătate, o lăţime de un metru şi bineînţeles, 5.000 de piese. Dacă luăm în considerare şi rama, dimensiunile cresc cu câte zece centimetri.

Primele opt piese puse pe coală de pal, pentru un puzzle de 5.000 de bucăţi

Ce-i place
„Pe lângă puzzle-uri, sunt pasionat de maşini şi de filme. Deşi prietenii îmi spun că sunt o fire agitată, îmi place să am răbdare atât cu mine însumi, cât şi cu ceilalţi”, a spus Emilian.


Ultima piesă din Colosseum întregeşte puzzle-ul

Ce nu-i place
„Nu-mi place minciuna şi nu agreez oamenii care sunt răi din fire. Totodată, nu-mi place toamna, pentru că îmi creează o stare de tristeţe, devin posomorât”, a spus Emilian.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite