„Prea bogaţi”: zeci de copii au pierdut bursa socială din cauza unei monede de un ban

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Izabela Şteau a pierdut bursa socială din cauza unui ban.
Izabela Şteau a pierdut bursa socială din cauza unui ban.

Programul „Bani de liceu” a însemnat, în acest an, suprize neplăcute pentru zeci de elevi din judeţul Hunedoara. Motivul:  în familiile lor, fiecărui membru îi revine lunar câte 150 de lei, şi nu 149,99 lei, suma maximă stabilită de  Ministerul Educaţiei. Izabela Şteau este unul dintre elevii consideraţi „prea bogaţi”, pentru că are cu un ban mai mult decât trebuie.

Dacă în trecut copiii îşi întocmeau cu încredere dosare pentru a putea primi lunar de la stat câte 180 de lei, de data aceasta mulţi au rămas dezamăgiţi. Criteriile de acordare a sprijinului social s-au schimbat pe ultima sută de metri. Ministerul Educaţiei a hotărât că vor fi ajutaţi doar copiii în familiile cărora venitul pentru fiecare membru în parte este de 149,99 de lei, şi nu de 150 de lei cum a fost până acum. Prin urmare, 24 de liceeni au pierdut bursa socială.

Nici nu mă aşteptam să fiu respinsă, mai ales că în clasele IX-X nu am întâmpinat nicio problemă. E aberant, mai ales că totul se întâmplă din cauza unui ban”, a declarat, în această dimineaţă, Izabela Şteau, unul dintre elevii aflaţi în această situaţie. Tânăra este din satul Grid, oraşul Călan, şi este elevă în clasa a XII-a la Colegiul Tehnic Energetic „Dragomir Hurmuzescu” din Deva. Locuieşte în internat, iar în anii trecuţi îşi plătea cazarea cu banii de liceu. Acum, îi va fi mai mult mai greu. Acasă, are un frate mai mic, iar mama sa nu lucrează şi nu mai ia nici şomaj. „Aş vrea ca, în vară, să îmi continui studiile pe partea de medicină, însă nu ştiu dacă voi reuşi”, a adăugat tânăra. În situaţia Izabelei se află şi Nicolae Catalina, un băiat din clasa a X-a de la Colegiul Tehnic „Transilvania”.

Singura care se poate considera mai „norocoasă” este Ramona Lupulescu, care a pierdut ajutorul social din cauza unei sume mai mari de un ban: doi lei. „La fel ca Izabela, şi eu am primit în fiecare an banii de liceu, până acum. De data aceasta mi s-a spus că nu mă mai încadrez pentru că am cu doi lei mai mult decât trebuie.  Deşi eu nu plătesc niciun cămin, pentru că locuiesc cu o mătuşă, tot îmi trebuie bani pentru cheltuielile la întreţinere şi pentru cele necesare la şcoală”, a spus Ramona. Fata mai are o soră în clasa VIII-a, care locuieşte împreună cu părinţii săi în localitatea Ohaba, unde Ramona face săptămânal naveta.

S-a aflat în ziua în care s-au publicat listele beneficiarilor

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara, din cele 1.351 de dosare care au fost înregistrate pentru programul „Bani de liceu”, doar 1.327 au fost admise. Diferenţa o reprezintă cei 24 de copiii care au mai mult cu un ban decât a hotărât Ministerul Educaţiei. „Şi noi am fost înştiinţaţi tot în ultimul moment, chiar în ziua în care numele beneficiarilor a fost făcut public. Prin urmare, nu am avut cum să anunţăm copiii mai devreme, înainte de a-şi face dosarele”, a precizat Raluca Iacobescu, purtătorul de cuvânt al instituţiei.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite