Hunedoara: Elevii ,,stranieri” se întorc acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: Elevii ,,stranieri” se întorc acasă
Hunedoara: Elevii ,,stranieri” se întorc acasă

Copiii vin acasă pentru că părinţii fie câştigă puţin, fie şi-au pierdut locurile de muncă în ţări precum Spania sau Italia.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Hunedoara, peste o sută de copii vor începe anul şcolar în unităţile de învăţământ în care cândva au absolvit primele clase. ,,Aproape 80 la sută din elevi se întorc din Spania, 30 la sută din Italia, iar restul din Germania, Irlanda şi Canada”, a declarat juristul IŞJ Hunedoara, Nicolae Bota.

,,Învăţământul spaniol, bătaie de joc!”

Chiar dacă în trecut au făcut parte din sistemul hunedorean de învăţământ, şcolarii se readaptează greu. Cele mai multe probleme sunt întâmpinate de copiii care vin din Spania. ,,Majoritatea se simt izolaţi. Am întâlnit părinţi care atunci când vin la echivalarea studiilor nici măcar nu ştiu la ce şcoală a învăţat copilul lor înainte să-l ducă într-o ţară străină”, a adăugat Nicolae Bota.

Faptul că elevii care au învăţat o perioadă în Spania au probleme este recunoscut chiar de părinţi. ,,Fata mea a terminat în Petroşani clasa a VII-a. Când am dus-o în Spania a fost introdusă în clasa a V-a. Mi-au spus că e vorba doar de câteva luni, până se acomodează şi învaţă limba. A trecut anul şi tot în clasa a V-a a rămas. E bătaie de joc. Acum, am adus-o acasă şi am înscris-o la liceu”, a spus un hunedorean nemulţumit de învăţământul din alte ţări.

Citeşte şi:

Copiii profită din plin de ultimele clipe de vacanţă

Uniformă şcolară sau ecuson şi insignă

Florarii îşi pun speranţa în debutul anului şcolar

Bogaţii caută brand, săracii reciclează

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite