Efectul medicamentelor scumpe: bolnavii renunţă la tratamentul urmat ani întregi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majorarea preţurilor medicamentelor determină toţi mai mulţi hunedoreni să-şi schimbe tratamentul pe care l-au urmat o viaţă întreagă. Aceştia înlocuiesc pastilele care „ard” buzunarele cu ceea ce găsesc mai ieftin în farmacii. Cei mai afectaţi de ultimele scumpiri ale medicamentelor sunt bolnavii cronici, adică cei care au nevoie permanent de tratament.

Pentru a putea supravieţui, bolnavii îi roagă pe medici să le prescrie pastile mai ieftine. „Ne aşteptăm ca în perioada următoare astfel de cereri să fie în creştere. Uneori, le prescriu eu însămi medicamente care ştiu că nu sunt foarte scumpe. Le înlocuiesc cu ceea ce e mai ieftin  faţă de pastilele pe care pacienţii obişnuiau să le cumpere şi care acum s-au scumpit”, a declarat Roxana Morar, medic de familie în municipiul Deva.

Citiţi şi: Bolnavii focşăneni cumpără medicamente la bucată

Cronicii, cei mai afectaţi
Cum era de aşteptat, cei mai afectaţi  de această situaţie sunt bolnavii cronici, adică cei care au nevoie permanent de tratament. Emilia Marton, 61 de ani suferă cu inima, iar ca să nu ajungă prea des la farmacie îşi cumpără medicamente o dată la două luni. „Am vorbit cu doctorul şi mi-a dat altceva decât ceea ce am luat până acum, însă preţul mi se pare la fel de mare. Soţul este şi el bolnav, are diabet”, a spus femeia. A fost completată de Ioan Lucaciu (foto), care dă lunar pentru diverse afecţiuni medicale 200 de lei. La această sumă se adaugă cei 100 de lei, bani daţi cu compensare cu tot, numai pentru bolile de inimă. „Până anul trecut, nu am avut de-a face cu medicii. De atunci, numai cu reţetele în mână stau. Bineînţeles că intenţionez şi eu să cer doctorului înlocuitori pentru pastilele luate până în prezent, să-mi dea ceva mai ieftin”, a spus bărbatul de 69 de ani.



Lista B, lista cu probleme
Vârsta a treia suportă cel mai greu noile scumpiri, întrucât este segmentul de populaţie cu cele mai multe probleme de sănătate, implicit cu cel mai mare consum de medicamente. Pastilele care s-au scumpit cel mai mult sunt hipolipemiantele, adică cele din lista B, de provenineţă străină, care scad colesterolul şi grăsimile din sânge. Sunt utilizate, în general, în afecţiuni cardio-vasculare, neurologice şi în diabet.

Cu siguranţă cererile de înlocuire a pastilelor scumpe cu cele ieftine vor creşte în perioada următoare” – Roxana Morar, medic de familie

image
Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite