PORTRET Eduard Ardelean, vede o provocare în munca de jandarm

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul de 22 de ani este unul dintre cei cinci tineri trimişi de Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi  Fălticeni în practică în judeţul Hunedoara. A vrut să poarte uniformă încă de copil, astfel că după terminarea liceului a dat examen la Poliţie. A fost respins, însă nu s-a descurajat. Familia şi prietenii l-au ajutat să nu-şi piardă încrederea în sine şi în propriile forţe.

În cele din urmă, ambiţia a dat roade, iar visul său a devenit realitate. După o pregătire temeinică, a fost admis la Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni.

Ore de curs versus muncă în stradă

Vede Jandarmeria drept mijlocul cel mai eficient pentru menţinerea liniştii şi ordinii publice într-un stat. „Am ales cariera de jandarm pentru că îmi place ordinea, disciplina şi punctualitatea, care îmi oferă o notă de siguranţă şi în viaţa cotidiană”, a spus Eduard. Nu are rude care lucrează în domeniu, însă viaţa de zi cu zi l-a învăţat de mic că tot ceea ce înseamnă lege trebuie aplicat cu corectitudine. Divorţul părinţilor, pe când era liceean, l-a marcat într-o anumită măsură, însă a ajuns să fie mai realist şi să se descurce singur.

Impresiile sale despre activitatea unui jandarm şi munca efectivă a acestuia nu s-au dovedit a fi complet compatibile. „Înainte să intru în sistem, vedeam Jandarmeria ca pe ceva frumos, dar acum pot spune că viaţa şi cariera unui jandarm nu înseamnă o alee cu flori, ci un drum aspru, cu provocări şi primejdii, dar care îţi oferă satisfacţia de a fi în slujba cetăţeanului 24 de ore din 24”, a adăugat Eduard. La început i-a fost greu, diferenţa dintre viaţa cotidiană şi cea de cazarmă a fost mare. S-a adaptat din mers unui program şi unor cerinţe impuse. Consideră că regulile şi stricteţea i-au format o personalitate puternică, ceea ce reprezintă o calitate nelipsită unui bărbat adevărat. 

Primul eveniment la care a luat parte în calitate de jandarm a fost în Moldova, unde  a trebuit să asigure ordinea şi liniştea publică cu ocazia unui eveniment religios. „La începutul stagiului de practică am avut emoţii. Trebuia să pun în aplicare ceea ce învăţasem, în condiţiile în care viaţa din şcoală este total diferită de ceea ce se petrece în stradă”, a explicat tânărul. Este de părere că teoria şi practica se completează reciproc, însă diferenţa dintre cursuri şi realitate este notabilă.

Întrebări şi răspunsuri

Dacă ai avea posibilitatea, ai mai alege cariera militară?
Cu siguranţă. Aş lua exact aceeaşi decizie, pentru că îmi place ceea ce fac.

Cum ai descrie activitatea unui jandarm în câteva cuvinte?
Un jandarm trebuie să respecte două principii de bază. Atâta timp cât este civil, trebuie să fie om în adevăratul sens al cuvântului, iar când este în uniformă trebuie să aibă un comportament civilizat, să dea dovadă de amabilitate şi solicitudine şi să adopte o atitudine politiocoasă şi fermă.

Unde ţi-ai dori să profesezi, având în vedere că în vară vei termina studiile?
Mi-ar plăcea să profesez cât mai aproape de casă, să pot avea grijă de bunica mea, cea cu care am locuit după divorţul părinţilor.

Ce-i place
„Îmi place faptul că, urmând Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi, mi-am dezvoltat simţul răspunderii şi al corectitudinii. În ceea ce priveşte viaţa, în general, apreciez ca în măsura în care dau tot ce este mai bun din mine să fiu răsplătit cu aceeaşi monedă”, a spus Eduard.

Ce nu-i place
„Fie că este vorba de viaţa militară sau civilă, detest minciuna, ipocrizia, laşitatea şi fuga de răspundere”, a spus Eduard.

Profil
Născut. 5.06.1987, Hunedoara
Educaţie. Liceul de Telecomunicaţii şi Lucrări Publice Hunedoara, anul II la Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni
Familie. Necăsătorit, o soră

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite