Scandalul craniului din sala de interogatoriu ia proporţii: poliţiştii nu recunosc că l-au audiat pe austriac cu ţeasta mortului pe masă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Georg Hocevar
Georg Hocevar

Omul de afaceri austriac Georg Hocevar, care susţine că în timpul interogatoriului la care a fost supus de poliţiştii hunedoreni, aceştia au adus un craniu pentru a-l înfricoşa, a depus o sesizare la Inspectoratul General al Poliţiei Române, împotriva angajaţilor IPJ Hunedoara. În urma acestei sesizări, IGPR a dispus măsuri disciplinare împotriva unui angajat al IPJ Hunedoara.

UPDATE: ora 14:30

În sesizarea trimisă Inspectoratului General al Poliţiei Române, Georg Hocevar susţine că după ce a reclamat conducerii IPJ Hunedoara că a fost intimidat de poliţişti, în timpul audierilor, cu un craniu de om.

Reprezentanţii instituţiei i-au răspuns că nu şi-au sancţionat angajaţii, deoarece existenţa craniului în sala de interogatoriu e comparabilă cu existenţa unei sticle de suc Fanta.  Totuşi, IGPR a luat măsuri disciplinare faţă de poliţistul reclamat de Hocevar.

FOTOGALERIE Cum a fost „trezit la viaţă” un castel îngropat în legende înfiorătoare

Cranii şi tone de gunoaie, scoase de sub castel

În schimb, poliţiştii hunedoreni nu recunosc existenţa ţeastei de mort în sala de audieri.

“Aspectele sesizate de domnul Hocevar, inclusiv existenţa craniului, nu se confirmă, în urma verificărilor efectuate de către organele competente. Poliţiştii şi-au făcut datoria, ca dovadă că dosarul penal a fost soluţionat şi a ajuns în faza de judecată”, a precizat Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara.

image

ORA 10.00

Dosarul penal în care investitorul austriac a fost acuzat de export ilegal de locomotive de patrimoniu a fost soluţionat de procurori şi este trimis spre judecare la Judecătoria Deva. Georg Hocevar, administrator al unor firme care se ocupă de recondiţionarea vagoanelor şi a locomotivelor, le-a declarat război în instanţă poliţiştilor hunedoreni. Investitorul a reclamat comportamentul abuziv al angajaţilor IPJ Hunedoara, care s-au ocupat de anchetarea sa.

Acuzat că ar fi exportat ilegal locomotive care fac parte din patrimoniul cultural naţional, austriacul Georg Hocevar a dat în judecată mai mulţi poliţişti de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Hunedoara  care s-au ocupat de anchetarea lui.

image

Margareta Arsenescu, Adrian Ţiţiu, Nicolae Popa, Costel Moisă, Ionică Dinu, Valentin Lacrău, Mihai Prăştian sunt cei pe care Georg Hocevar i-a chemat în instanţă, pentru abuzuri care i-ar fi prejudiciat imaginea şi le-ar fi adus firmelor pe care le administrează pagube de peste patru milioane de de euro.

SPECIAL Ultimele zile ale mocăniţei de la Hunedoara

VIDEO Shakespeare "învie" la Castelul Corvinilor

Terorizat cu un craniu
Potrivit lui Georg Hocevar, poliţiştii hunedoreni au avut grijă să îl „terorizeze psihic” în timpul audierilor. „Încăperea în care am fost interogat era insalubră, inacceptabilă, iar lucrătorii de poliţie au adus în această încăpere de coşmar un craniu, pentru a mă înfricoşa.

La întrebarea mea şi a avocatei mele am aflat că ţeasta de om fusese găsită în comuna Blăjeni-Strâmba. Dacă astfel de interogare este considerată în concordanţă cu standardele europene şi cu drepturile omului, mă tem că în această ţară sunt agreeate, chiar şi la 21 de ani după moartea lui Ceauşescu, aceleaşi metode de dictatură, metode securiste”, a povestit omul de afaceri austriac.

image

EXCLUSIV FOTOGALERIE: Imagini de colecţie din istoria mocăniţei de la Hunedoara

„Este dreptul fiecărei persoane să reclame. Nu putem confirma, deocamdată, povestea cu craniul. Sesizarea lui a făcut obiectul unor cercetări interne, iar soluţia i-a fost comunicată”, a precizat Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara. Curtea de Apel şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au respins reclamaţiile austriacului, însă George Hocevar a declarat pentru Adevărul de Seară Hunedoara că a făcut demersuri pentru a-şi găsi dreptatea la Curtea Europeană a Drepturilor  Omului (CEDO).

Hocevar, care şi-a câştigat reputaţia de "salvator al mocăniţelor", a mai declarat că anchetatorii i-au pus un sechestru abuziv pe bunurile imobile ale firmelor sale din Brad, chiar înainte ca firma să participe la o licitaţie care i-ar fi adus un contract important de peste 4 milioane de euro. "Este vorba de construirea a 109 vagoane pentru o companie din Asia. Din cauza sechestrului asigurator, pe care avocaţii mei l-au contestat iar procesul a fost câştigat, dar prea târziu, nu am mai putut gira construcţia vagoanelor", a spus austriacul.

Poliţiştii mi-au mai indisponibilizat un număr de 20 de locomotive, pentru care au existat contracte să fie reparate şi vândute către clienţii noştri. Pe lângă faptul că lucrătorii de poliţie nu au avut niciun drept să imobilizeze aceste locomotive, din cauza imobilizării, firmele mele au pierdut peste şase milioane de euro, în consecinţă firmele mele întâmpină greutăţi deosebite economice, nemaiavând de lucru.

În această dimineaţă, dosarul în care Georg Hocevar a fost cercetat pentru exportul ilegal a şase locomotive susceptilbile de a face parte din patrimoniul cultural naţional a fost trimis spre judecare, la Deva.

Citeşte mai multe despre dosar AICI: VIDEO Export ilegal de locomotive istorice - Foşti angajaţi ai Direcţiei de cultură, cercetaţi pentru corupţie

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite