EXCLUSIV Povestea lui Superman Sava, ţigan de export cu nume de super-erou

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un tânăr din Hunedoara poartă cu mândrie numele de Superman. Părinţii săi l-au botezat astfel, inspiraţi de filmul văzut la cinema. Superman de Hunedoara are 25 de ani şi un fiu care poartă acelaşi nume de super-erou. Pe uliţele cartierului de palate ţigăneşti, Superman junior se joacă împreună cu fraţii şi verişorii săi Platină, Ciocolată şi Şerif, aşteptând ca tatăl său să se întoarcă din Germania.

Aproape toţi romii care trăiesc în cartierul palatelor cu turnuleţe din Hunedoara îl cunosc pe Superman Sava, un tânăr devenit celebru datorită numelui său antologic.

ZOOM: Alaiul unei înmormântări ţigăneşti, condus de un călăreţ, a blocat centrul Devei

Romii din Hunedoara îşi pun bogăţia pe seama tradiţiei

FOTOGALERIE: EXCLUSIV Imagini inedite cu Nicolae Ceauşescu, salvate dintr-o clădire părăsită a combinatului din Hunedoara

Familia Sava locuieşte într-una din casele impozante de pe Strada Rotarilor, împrejmuită de un gard imens de marmură. În curtea vilei lui Superman, de curând a fost ridicat cel mai impunător castel ţigănesc din zonă, „Vila lui Baci”, vopsit în culoarea galbenă, cu numeroase înflorituri care dau strălucire acoperşiului din tablă.

EXCLUSIV FOTOREPORTAJ: Ţiganii cumpără case vechi româneşti şi le transformă în palate cu turnuleţe

Palatul, proprietate a unuia dintre rudele familiei Sava, a rămas nelocuit deocamdată, deşi, spun vecinii, interiorul clădirii întruchipează definiţia luxului dus la extrem, a opulenţei specifică romilor bogaţi. "Într-una din încăperi există o piscină imensă, care se află sub podeaua culisabilă. Apeşi butonul telecomandei şi iese piscina din podea", explică un vecin.


Palatul din curtea lui Superman.

image

Pentru a ajunge la Superman, două tinere ţigănci ieşite la plimbare pe uliţa înzăpezită ne îndeamnă să strigăm de la poartă: „Supermane, Supermane, ieşi afară”. La auzul chemării, uşa de intrare în stabiliment se deschide şi din spatele ei ne primeşte mama tânărului, Paulina.

Lui Superman nu îi place România

După ce ne-a asigurat că tânărul zburase de ceva timp de pe meleagurile natale, pentru a munci în Germania, femeia povesteşte cum a reuşit să învingă sistemul comunist, punându-i fiului său un nume cu rezonanţă americană.


„Băiatul are 25 de ani, dar stă mai mult în Germania, unde lucrează. Eu i-am pus numele Superman, după ce am văzut filmul. Cei de la Sfatul Popular nu au vrut să îl treacă în certificatul lui de naştere, însă eu nu am renunţat. La insistenţele mele, unul dintre angajaţii de la Sfat s-a lăsat înduplecat şi a zis: e mama lui, are dreptul să îi pună ce nume doreşte”, a povestit Paulina.

image


Casa mamei lui Superman.

image

Femeia zâmbeşte, dezvelindu-şi dinţii din aur. Spune că nu prea îi place publicitatea, nici ei, nici fiului său, dar adaugă mândră că pe nepotul ei tot ea l-a botezat, cum altfel decât Superman. „Acum Supermanul are opt ani şi se joacă împreună cu ceilalţi copii: fata Ciochi (Ciocolata), Platină şi Şerif”, spune Paulina, chemându-şi între timp copiii lângă ea.

O vecină mândră de palatele din cartier.

image

Ciocolata, o fetiţă creaţă şi cu tenul deschis, este împodobită salbe şi cercei din aur, iar Şeriful, de cinci - şase ani, este blond. „Eu mă trag dintr-o familie de polonezi”, îi place femeii să spună, adăugând că în cartierul palatelor românii şi ţiganii, chiar şi polonezii blonzi cu nume ciudate se înţeleg de minune.

image

Tatăl juniorului Superman a prosperat în ultimii ani. În 2005, înainte de a pleca în Germania, circula doar cu căruţa trasă de cal. Şi-a priponit animalul de un copac, pe marginea unei şosele, iar o Dacia intrată în depăşire l-a spulberat. Acum, în curtea vilelor ţigăneşti sunt parcate maşini de lux.
În apropierea palatelor clanului Supermanilor, Piedone şi-a ridicat un castel la fel de impunător, pe acoperişul căruia a fost scris cu litere mari “Vila lui Piedone”. “Eu am grijă de palat. Familia lui Piedone este plecată de ani buni în Irlanda şi Anglia, ce să facă Piedone aici?”, se întreabă Daniel Răducanu, un român care îngrijeşte palatul bulibaşei.

Letiţia Marc, reprezentanta “Asociaţiei Femeilor Ţigănci pentru copiii noştri”, explică de ce romii le aleg copiilor nume de celebrităţi. “Prin nume, părinţii romi îşi doresc inconştient ca acele calităţi ale eroilor din filme (vitejie, bărbăţie, celebritate) să le fie asociate copiilor. Este o practică întâlnită la familiile sărace de ţigani, este o modă a lor ”, spune Letiţia Marc.

Citeşte AICI alte materiale publicate de Daniel, pe blogul acestuia.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite