Lovitură de teatru în dosarele aurului dacic: instanţa a decis reunirea dosarelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instanţa Judecătoriei Deva a decis reunirea celor două dosare penale ale traficanţilor de comori din siturile Munţilor Orăştiei. Decizia de reunire a dosarelor a fost luată în ciuda opoziţiei manifestată de apărătorii celor 15 învinuiţi pentru furtul şi traficul obiectelor de patrimoniu.

Pentru Florin Râmbetea, cel care în urmă cu mai bine de zece ani a descoperit primele zece brăţări ale regilor daci, blestemul comorilor din Munţii Orăştiei nu s-a încheiat. Procesele în care este citat ca martor pare să se prelungească la nesfârşit, în timp ce hunedoreanul, care a aşteptat în zadar încheierea proceselor, se simte hărţuit de umbrele trecutului. 

Căzut sub blestemul comorilor: Florin Râmbetea a povestit cum i-au schimbat brăţările dacice destinul

EXCLUSIV Lovitură de teatru în dosarul aurului dacic

Un nou lot al mafiei aurului dacic se pregăteşte de judecată

De frica braconierilor, descoperitorul comorii dacilor a rămas în anonimat

SPECIAL - Ce au aflat cititorii americani ai secolului trecut despre Hunedoara

Magistraţii Judecătoriei Deva au decis în această dimineaţă reunirea celor două dosare penale în care două grupuri sunt judecate pentru furtul din siturile arheologice şi traficul pe piaţa neagră a unor obiecte de patrimoniu şi bijuterii ale nobililor daci, cu o valoare totală estimată la peste şase milioane de euro.

Citeşte AICI despre metoda ingenioasă prin care traficanţii au scos tezaurele din ţară!

„Ţinând cont că a existat un singur dosar de anchetă care a fost disjuns şi că întreaga activitate infracţională se referea la obiecte de patrimoniu de o valoare inestimabilă, unele recuperate, altele pe cale de a fi readuse în ţară, apreciem că există o legătură strânsă între infracţiunile reţinute în rechizitoriile primului şi celui de-al doilea dosar.

De aceea, dispunem reunirea cauzelor celor două dosare, pentru o mai bună înfăptuire a actului de justiţie”, a hotărât instanţa Judecătoriei Deva. Decizia magistraţilor a fost contestată de avocaţii celor 15 învinuiţi, care au invocat excepţii de neconstituţionalitate.

S-au opus reunirii
„Suntem într-o situaţie fără precedent, pentru că persoane care sunt martori în primul dosar să fie audiaţi ca învinuiţi în cel de-al doilea dosar. Totodată, reunirea celor două dosare ar însemna tergiversarea procesului”, a precizat, în instanţă, Nicoleta Iovănesc, unul dintre avocaţii apărării.  Alţi apărători dar şi procurorul de caz au susţinut, la rândul lor, că nu se impune deocamdată reunirea dosarelor comorilor dacice. Motivul principal invocat este faptul că dosarul în care sunt judecaţi zece hunedoreni şi cetăţeni străini se află în stadiu avansat de judecată, iar în cel de-al doilea, în care între învinuiţi se află şi poliţistul Alexandru Teodorescu, cercetarea judecătorească nu a început.

Pagube de 6,6 milioane de euro
Anchetatorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au estimat prejudiciul produs de căutătorii de comori cercetaţi în dosarele aurului dacic la 6,6 milioane de euro. O parte dintre bunurile sustrase din siturile arheologice ale Munţilor Orăştiei a fost recuperată. 12 dintre cele 15 brăţări din aur masiv, care ar fi aparţinut regilor daci, au fost răscumpărate de statul român, după ce au ajuns pe piaţa neagră.

Citeşte AICI alte materiale publicate de Daniel, pe blogul acestuia.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite