ECONOMIE: Tehnici de atenuare a scumpirilor la şoferii hunedoreni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la 1 ianuarie, combustibilii, RCA-ul şi taxa de primă înmatriculare costă mai mult. Până se obişnuiesc cu noile preţuri, şoferii hunedoreni plănuiesc să-şi reducă costurile prin "metode specifice" care merg de la mersul pe jos până la stiluri de condus "sub sută"

Întâmplător sau nu, scumpirile intrate în vigoare la 1 ianuarie îi loveşte cel mai tare şi imediat pe posesorii de automobile. Creşterea accizelor la carburant, scumpirea RCA-ului şi dublarea taxei de primă înmatriculare fac din şofat o activitate mult mai costisitoare decât acum 72 de ore. Cei prevăzători au făcut ce s-a putut înainte de finalul de an. Janos Szocs a venit la RAR Deva în ultima zi a anului trecut tocmai de la Alba Iulia pentru a scăpa de mărirea taxei.

De acum înainte însă şofatul se plăteşte mai mult. „În 2010 preţul carburanţilor s-a mărit cu un leu la litru. Acum din nou. Până mă obişnuiesc cu noile scumpiri, primul instinct este să reduc numărul de kilometri făcuţi. Acum cred că spiritul ăsta de economie va dura mai mult, pentru că am pierdut şi din venituri, statul impozitându-mi suplimentar pensia de la 1 ianuarie”, spune Ioan Nicolae Păcurar.

Ovidiu Gherghina spune că a avut intenţia să-şi achiziţioneze în acest an un automobil dar scumpirile îl fac să se răsgândească, mai ales că mărirea preţului combustibilului va genera o coborâre generală a nivelului de trai.

La pompă, George Ardeleanu face plinul maşinii.  „Am un buget de 800 de lei pe lună pentru motorină. Mai mult nu pot cheltui. Soluţia mea de economisire va fi probabil un stil de condus mai moale, care să-mi reducă consumul mediu sub opt litri la suta de kilometri parcurşi. Dacă merg sub 100 de kilometri pe oră consumul scade la 6,5 - 7 la sută”, spune hunedoreanul.

Ce s-a scumpit?

Accizele au fost majorate de la 1 ianuarie cu 15 euro pe tona de benzină şi 11 euro pe tona de motorină. La pompă, creştea accizelor înseamnă o scumpire de cinci bani pe litru. La un plin de 50 de litri, scumpirea este de circa 2,5 lei. RCA-ul s-a scumpit cu 10 la sută, iar taxa de primă înmatriculare începe de la 40 de euro şi urcă până la 1867 de euro pentru maşinile noi.

VOX

„Reduc numărul de kilometri făcuţi cu maşina”
Ioan Nicolae Păcurar
Pensionar

image

„Scumpirile vor afecta tot nivelul de trai în 2011”
Ovidiu Gherghina
inginer

image
Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite