Sarmalele, ţuica şi caltaboşii le-au pavat drumul hunedoreilor spre urgenţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unitatea de Urgenţe a avut activitate intensă în ultimele două zile
Unitatea de Urgenţe a avut activitate intensă în ultimele două zile

Sute de hunedoreni au solicitat ajutorul medicilor după ce au mâncat şi au băut fără control în primele zile de Crăciun. Numai în noaptea de Ajun, medicii de la Ambulanţă au intervenit în 170 de cazuri de indigestii sau de intoxicaţii cu alcool etilic.

Au băgat în ei ca în spital. Şi acolo au şi ajuns. Cam aşa se poate spune despre sutele de hunedoreni care din inconştienţă sau din lăcomie au dat iama în bucatele de Crăciun fără să se gândească la consecinţe. Asta, spre disperarea medicilor de pe Ambulanţă care au fost pur şi simplu asaltaţi de numărul mare de solicitări.


„Am avut adevărate nopţi albe pe toată durata Crăciunului. Indigestii, colici biliare acute sau come alcoolice. Au fost sute de solicitări la nivelul judeţului. Numai în noaptea de Crăciun serviciul de Ambulanţă a intervenit în 170 de cazuri”, a declarat Cristina Olariu, dispecer în cadrul acestui serviciu. Aceasta a mai spus că în Deva au fost cele mai puţine solicitări. Practic, aici au fost numai şase solicitări pe parcursul a trei zile. Campioni la indigestii şi beţii crâncene s-au dovedit a fi cei din Hunedoara şi Brad.


În afara cazurilor cu care s-au confruntat medicii de pe Ambulanţă au fost şi zeci de persoane care au venit direct la serviciul de Urgenţă al Spitalelor solicitând îngrijiri medicale. La Deva au fost înregistrate aproximativ 50 de cazuri în timp ce în Hunedoara numărul celor care au bătut la uşa Spitalului pe parcursul celor două zile de Crăciun, a fost de circa 80.


În majoritatea cazurilor, mâncărurile grele precum cârnaţii prăjiţi şi salata de beouf, amestecate cu alcool, au făcute adevărate ravagii în organismul celor care suferă de diferite afecţiuni ce impun un regim alimentar strict. „Îmi vine foarte greu să-i înţeleg pe cei care, deşi ştiu că nu au voie să mănânce anumite alimente, fac acest lucru motivând că e Crăciunul sau nu ştiu ce sărbătoare. E o aberaţie. Pur şi simplu îţi faci rău cu mâna ta. Să nu te poţi abţine de la a mânca cârnaţi prăjit când tu ai stomacul varză sau să bei vin când eşti cardiac mi se pare o chestie de neam prost”, spune Viorel Niţă, nutriţionist.


Pentru că se apropie Revelionul, nutriţionistul Viorel Niţă îi sfătuieşte pe hunedoreni să mănânce cu moderaţie. Mai ales că meniul de Revelion este alcătuit de multe ori din mâncăruri greu de digerat. Practic o singură masă îmbelşugată depăşeşte 2.000 de calorii. Adică necesarul unui om pentru întreaga zi.

Să nu te poţi abţine de la cârnaţi prăjiţi când ai stomacul varză mi se pare o chestie de neam prost.
Viorel Niţă, nutriţionist

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite