Hunedoara: Dosarul exploziei de la Petrila a ajuns instanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: Dosarul exploziei de la Petrila a ajuns instanţă
Hunedoara: Dosarul exploziei de la Petrila a ajuns instanţă

Directorul Minei Petrila, Aurelian Necula, şi alţi doi membrii din conducerea exploatării miniere au fost trimişi în judecată de procurori de caz, în dosarul exploziei de la Petrila, catastrofă în urma căreia 13 mineri şi salvatori minieri şi-au pierut viaţa.

Dosarul exploziei de la Petrila a fost finalizat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara. 
Aurelian Necula, directorul EM Petrila, Gheorghe Roşu, inginerul şef cu securitatea şi sănătatea în muncă, şi Dan Ungur, şeful staţiei de salvare minieră, sunt acuzaţi de ucidere din culpă şi de nerespectarea măsurilor de protecţia muncii.

Au ştiut de pericol, dar nu au recaţionat
Cei trei sunt acuzaţi că au folosit metode de lucru neadecvate, care au creat condiţii pentru circulaţia aerului încărcat cu oxigen în spaţiul exploatat. Acest  fapt a dus la înteţirea focurilor endogene ce au stat la baza producerii celor două explozii.
În abataj au fost generate acumulări de gaz metan în concentraţie de peste 2%  care, deşi cunoscute, nu au fost raportate şi cercetate, ca activitatea din mină să poată continua.

Proporţiile catastrofei ar fi putut fi diminuate
Anchetatorii au stabilit că prima explozie. în urma căreia şi-au pierdut viaţa opt persoane, alte nouă fiind rănite, s-a produs ca urmare a întâlnirii dintre gazul metan în concentraţie critică şi focul endogen. Cei cinci morţi din ce-a de-a doua explozie au fost puşi de către anchetatori pe seama omisiunii lui Necula de a dispune evacuarea personalului salvator din zona calamitată, în care exista un pericol grav şi iminent de producere a unui accident.

Dosarul exploziei de la Petrila a fost înaintat spre soluţionare instanţei Judecătoriei Petroşani.

La data de 15 noiembrie 2008, în subteranul minei Petrila s-au produs, la interval de aproape patru ore, două explozii în urma cărora şi-au pierdut viaţa 13 persoane, iar alte 15 au fost rănite. Prima explozie s-a soldat cu opt morţi şi nouă răniţi, iar în cea de-a doua şi-au pierdut viaţa cinci  minieri salvatori şi şase persoane au fost rănite.

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite