EXCLUSIV DOSARELE ARMATEI ROŞII: Istoria crimelor şi jafurilor sângeroase săvârşite de ostaşii armatei „eliberatoare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arhivele judeţului au păstrat zeci de dosare ale ororilor la care au fost supuşi hunedorenii, în timpul trecerii ostaşilor Armatei Roşii prin judeţ. Au fost cazuri în care oamenii au fost ciuruiţi de gloanţele armelor sovietice, doar pentru că s-au opus jafurilor şi violurilor comise de „băieţii răi” ai armatei ruse. Mulţi dintre autorii crimelor au rămas nepedepsiţi.

Zeci de dosare clasate ale Parchetului Hunedoara au scos la iveală o altă faţă a soldaţilor „armatei eliberatoare” a sovieticilor, în cinstea cărora în municipiul Deva a fost ridicat un monument al eroilor.

ISTORIA JAFURILOR SÂNGEROASE: Povestea ultimilor haiduci care au jefuit maşina de bani a celebrei Marmorosch Blank

LEGENDE ÎNTUNECATE: Cum a devenit Hunedoara gulag pentru prizonierii ruşi şi pentru evrei

EXCLUSIV: Imagini de colecţie cu mahalalele municipiului Hunedoara, oraşul coloniilor muncitoreşti din primii ani ai comunismului

FOTOGALERIE: EXCLUSIV Imagini inedite cu Nicolae Ceauşescu, salvate dintr-o clădire părăsită a combinatului din Hunedoara

FOTOREPORTAJ: „Oraşele adormite” de la marginea Hunedoarei, bântuite de fantomele trecutului

Documentele păstrate în arhivele judeţului reprezintă rechizitoriile crimelor, jafurilor şi violurilor săvârşite de ostaşii Armatei Roşii asupra localnicilor din judeţ în primii ani după 1944, când românii au devenit aliaţii puterii de la Răsărit.   


Victimă a criminalilor.

image

Un exemplu este cel al uciderii, în 1945, lui Romulus Mariş, din satul hunedorean Tătărăşti. „Raportăm că trei ostaşi sovietici venind dinspre Deva cu o maşină au oprit la casa lui Mariş, cerându-i ţuică, vin şi alimente. După ce le-a dat de mâncare, aceştia i-au spart cămara, luând un butoi de ţuică, iar omul împotrivindu-se, a fost împuşcat mortal în ceafă, murind pe loc”, se arată într-o adresă trimisă de către Jandarmerie Parchetului Hunedoara.

 

image

Delegatul Prefecturii, jefuit de 345.000 de lei
Traian Brătianu, angajat la Prefectura Hunedoara, a căzut la rândul lui victimă jafului ostaşilor Armatei Roşii, după ce, în timp ce însoţea un transport de animale, care urmau să fie “restituite” URSS, în Cadrul Convenţiei de Armistriţiu, a întâlnit o maşină a sovieticilor. „Ostaşii rămaşi neidentificaţi i-au furat acestuia 345.000 de lei”, se arată într-o sesizare depusă de prefectul judeţului, Ioan Stan, în 1945, la Parchetul Hunedoara.

image

Ucisă pentru că s-a împotrivit violului
Într-un alt dosar, jandarmii din satul Făgeţel au comunicat Parchetului că o tânără de 20 de ani a fost împuşcată în piept cu trei gloanţe, de un soldat căreia i s-a opus. „În apropiere de un pârâu, femeia a fost ajunsă din urmă de soldat, care a încercat a o silui. Văzând că victima se împotriveşte, a ucis-o”, se arată în rechizitoriu.

image
image
image

În marea parte a dosarelor, făptaşii nu au fost pedepsiţi, mulţi dintre ei rămânând neidentificaţi.

Dosarele trimise de procurori Ministerului Apărării Naţionale, în cauzele în care soldaţii ruşi erau acuzaţi de crime, erau deseori returnate cu nota: „pe viitor vă rugăm nu mai trimiteţi acestei Direcţiuni dosare cu făptaşi neidentificaţi”.


Pe monumentul eroilor sovietici din Deva stă scris: "Glorie ostaşilor armatei sovietice, care şi-au dat viaţa în lupta pentru eliberarea popoarelor din robia fascistă".

Cum le-au plătit-o românii sovieticilor
Arhivele judeţului păstrează, de asemenea, mai multe dosare ale Parchetului Hunedoara, în care au fost anchetate crime asupra militarilor Armatei Roşii. Într-unul din aceste cazuri, anchetatorii nu au putut identifia autori unei crime în urma căreia cadavrul, identificat drept al unui ostaş din Armata Roşie, a fost dezbrăcat complet de haine şi aruncat dintr-un tren, în apropiere de Simeria Veche. Crima s-a petrecut noaptea, iar cadavrul prezenta urme de violenţă şi de strangulare.

image
image

O altă informare, mai exact un proces verbal al Postului de Jandarmi din Brănişca, înaintat Legiunii de Jandarmi, relatează scandalul dintre români şi un soldat sovietic, în urma căruia ostaşul a avut de suferit: "În comuna Târnava, soldatul sovietic Dalei Neschierovici, din Reg. 10 sau 109 Tancuri, este cazat la Moţ Susana. În timpul nopţii, profitând de faptul că era singur în cameră cu proprietara, încearcă de două ori să-i facă avansuri. Femeia refuză şi solicită ajutor, astfel că sosesc în sprijin locuitorii Popa Miron, Banc Viorel, Balaj Aurel, Crişan Petru şi Giura Miron.

La sosirea acestora, rusul încearcă să-l lovească pe unul din săteni cu o secure, acesta se apără cu un ciomag, după care sar în ajutor şi ceilalţi, şi îl bat grav pe soldat, acesta trebuind să fie internat în Spitalul Deva". Sătenii sunt înaintaţi de Legiune Curţii Marţiale Sibiu, unde au fost judecaţi şi achitaţi, fiind găsiţi nevinovaţi.

Pedepsiţi rar, dar sever

„Împrejurările crimelor comise de ostaşii sovietici sunt discutabile. Multe au fost săvârşite la beţie, altele în urma unor provocări”, susţine istoricul Dan Grecu, care a cercetat acea perioadă întunecată a secolului XX, cuprinsă între anii 1940 şi 1950.

El adaugă că pentru unele dintre aceste omoruri, soldaţii au fost pedepsiţi cu moartea. „A fost cazul ucigaşului unei femei, un soldat sovietic care şi-a împuşcat victima, după ce aceasta nu a vrut să întreţină relaţii cu el. Bărbatul a fost împuşcat pe loc, la ordinul superiorului său, chiar în faţa familiei decedatei”, spune cercetătorul.

O raportare a Postului de Jandarmi Simeria, datată la 8 noiembrie 1944 şi păstrată la Arhivele Naţionale, arată cum au fost pedepsiţi doi jefuitori.

"Pe la orele 21, un soldat sovietic şi o femeie sovietică îmbrăcată militar, sosiţi cu un autoturism în Simeria, au forţat uşile magazinului Zaidner Alfred, cu intenţia de a-l devasta. Fiind anunţaţi, a sosit o patrulă de jandarmi şi doi ofiţeri sovietici de la Comandamentul din Gara Simeria. La apariţia lor, cei doi din magazin au deschis focul pentru intimidare, iar ofiţerii sovietici ripostează, rănindu-l în picior pe soldatul din magazin". Cei doi au fost reţinuţi şi înaintaţi Comandamentului Sovietici din Deva, unde, din informaţiile jandarmilor, ar fi fost executaţi la data de 8 noiembrie.

Istoricii relatează că, în perioada în care trupele ruseşti s-au aflat pe teritoriul ţării, ruşii îşi executau frecvent proprii oameni, pentru a pune stavilă jafurilor şi agresiunilor.

Citeşte AICI alte materiale publicate de Daniel, pe blogul acestuia.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite