PORTRET: Dorin Cărăbeţ creează iluzia vieţii în animale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dorin Cărăbeţ
Dorin Cărăbeţ

Transformă în artă „taxidermia”, ştiinţa împăierii animalelor, care la vechii greci era cunoscută ca  „tehnică de „aranjament al pielii”.

PROFIL
NĂSCUT. 6 ianuarie 1973
EDUCAŢIE. Bacalaureat
EXPERIENŢĂ. Peste 20 de ani de activitate în prepararea animalelor
FAMILIE. Necăsătorit

Oare, câte tipuri de artişti există?  În venele comunităţii creatorilor de artă curge sânge de pictori, sculptori, gravori, romancieri sau poeţi. Poate fi considerat însă artist un om care în activitate sa are ca orientare busola unui talent deosebit? 
Este cazul lui Dorin Cărăbeţ, un artist care reuşeşte să încastreze în animalele împăiate iluzia vieţii. Pentru că s-a născut cu această atracţie spre lumea animalelor şi, lucru neobişnuit, al conservării acestora, Dorin Cărăbeţ a început să împăieze animale de la vârsta de 13 ani.
Porumbelul
mai greu ca ursul
„Am lucrat împreună cu profesoara mea de biologie de atunci. Primul animal împăiat a fost o coţofană. Este interesant că am o amintire olfactivă de atunci. Mixul fin al mirosului pielii animalului cuplat cu cel al substanţelor de conservare mi-a rămas în memorie”, a spus hunedoreanul. Cel mai greu de conservat, în opinia specialistului, este porumbelul. „Pielea sa este foarte fină şi dacă nu ai mâini de chirurg lucrarea nu se poate face. Este mai delicat de făcut decât un urs, unde este vorba mai mult de cantitate şi mai puţin de fineţe”, spune Dorin Cărăbeţ.
Împăiere fără paie
Împăierea unui simplu porumbel presupune o muncă de cinci zile.  Dorin Cărăbeţ şi-a dezvoltat o tehnică proprie de conservare a animalelor. „Paiele nu se mai folosesc. Unii uzitează de spumă poliuretanică. Eu folosesc o tehnică proprie, care este bazată pe hârtia de ziar. Este o metodă anti-paraziţi şi îmi permite modelarea animalului la micron pentru a-i reda atitudinea şi gestica fidelă cu cea avută de animalul viu”, a explicat specialistul. Expresivitea animalului împăiat este cel mai greu de realizat. Ca să redea rânjetul fioros al unui lup, de exemplu, Dorin Cărăbeţ a studiat frame cu frame, toate cutele pe care rânjetul unui astfel de animal au fost captate pe un film documentar.
Jurasic Park la domiciliu
Diorame, şoimărit sau recrearea unei lumi apuse sunt doar câteva din abilităţile hunedoreanului. Unul din talentele sale are ca obiect recrearea trecutului cu componentele actuale a unor animale din perioada preistorică. „Folosesc pene de păsări, gheare şi alte componente cu care pot recrea la fidelitate maximă, după desen sau film, orice dinozaur. Am executat acum un „scaphognathus crassirostris”, o reptilă care a trăit în jurasicul târziu”, a spus hunedoreanul.

întrebări
şi răspunsuri
ll Aţi fost vreodată pus în ipostaza să renunţaţi la o conservare ?
O singură dată am tăiat din greşeală glanda de protecţia a unui dihor. Mirosul a fost atât de puternic încât a trebuit să părăsim toţi atelierul două zile.
ll Cât durează o împăiere?
În cazul unui animal mare poate lua o lună de zile. Cel mai puţin o conservare se poate face în 3 zile.
ll Ce planuri de viitor aveţi?
Intenţionez să  plec din  România. Mi-am depus CV-ul la un muzeu de ştiinţele naturale din Australia. Aştept un răspuns în aceste zile.

ce-i place
ll “Sunt un iubitor al păsărilor de pradă. Practic şoimăritul, care este prima mea pasiune şi căreia vreau să mă dedic”, spune Dorin Cărăbeţ.

ce nu-i place
ll Îi provoacă îngrijorare şi repulsie modul în care omul distruge natura în scopul vulgar al unor câştiguri băneşti.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite