EL DORADO AUTOHTON: Povestea lui Ioan Catalina, singurul căutător de aur autorizat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În inima munților Apuseni, în satul hunedorean Stănija, un bătrân în vârstă de 75 de ani străbate văile în căutarea aurului. Ioan Catalina are voie de la statul român să caute aur aluvionar, iar meseria sa atrage grupuri de turiști care devin, pentru câteva zile, căutători de aur.

Șase ani a luptat cu statul roman hunedoreanul Ioan Catalina pentru a obține dreptul de a căuta aur. Povestea a început în 1999, iar autorizația a obținut-o în 2005.

Astăzi, hunedoreanul în vârstă de 75 de ani are în concesiune Valea Săritorii din cunoscutul Patrulater aurifer al munților Apuseni, unde caută după aur aluvionar. Meseria a deprins-o de la bunicul său, iar pentru extracția aurului din minereuri Catalina folosește utilaje proprii. Aurul din acea zonă are 22 de karate, iar cantitatea pe care bătrânul o scoate nu depășește 20 de grame anual.

image

Bunicul meu scotea aur și-l vindea la Abrud la bancă. Căuta aur în timp ce stătea cu vacile. În timp am învățat și eu tehnica șaitrocului, un instrument cu care se spală aluviunile din râu astfel încât grăunțele de aur să se separe”, povestește bătrânul.


Hunedoreanul a lucrat 30 de ani în mină, este bolnav de silicoză și îl chinuie reumatismul. Cu toate acestea, continuă să bată văile în căutarea aurului. Și-a construit propriile utilaje în care prelucrează minereul în căutarea prețiosului metal.

Am construit o moară cu bile unde macin minereul. Concentratul obținut îl spăl cu mercur astfel încât aurul să fie separat de impurități. Munca e grea, obositoare, iar tehnica nu este desăvârșită. Oricum, o parte din process este secret”, explică Catalina.

Hobby-ul hunedoreanului a devenit un punct de atracție pentru comuna Buceș. Există grupuri organizate de turiști care plătesc pentru a vedea pe viu cum se caută aur.

image
Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite