Psihologul Dorina Andraş este prietena de suflet a elevilor decebalişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doina Andraş
Doina Andraş

Tânăra în vârstă de 25 de ani este profesor psiholog la Colegiul Naţional „Decebal” din Deva şi îi ajută pe şcolari să treacă peste probleme.

PROFIL
Născută: 15.03.1984, Haţeg
Studii: Facultatea de Psihologie şi Sociologie, specializarea Psihologie, Universitatea de Vest Timişoara, masterat în Psihologia Clinică, Universitatea de Vest Timişoara
Experienţă: Profesor psiholog din septembrie 2008 până în prezent la Colegiul Naţional „Decebal”  din Deva
Familie: Căsătorită

Joacă două roluri, pe cel de psiholog şi pe cel de profesor, şi are un cuvânt greu de spus atunci când vine vorba de elevi. Dorina Andraş consideră că un bun consilier psihologic trebuie să fie empatic, tolerant şi să nu judece pe cel care i se destăinuie. În schimb, un cadru didactic trebuie să afişeze o atitudine total contrară.

A dat dreptul pe psihologie
„La ore trebuie să fiu mai dură, pentru că trebuie să evaluez elevii. De multe ori, ei fac confuzie între cele două ipostaze ale mele şi consideră că, dacă în cadrul unei şedinţe de consiliere eu sunt cea care ascultă şi vorbeşte puţin, acelaşi lucru ar trebui să se întâmple şi la ore, se aşteaptă să fiu mai tolerantă decât ar trebui”, a declarat Dorina.

Pasiunea tinerei pentru psihologie a prins rădăcini în timpul liceului. În clasa a zecea nu a fost extrem de atrasă de acest domeniu, însă doi ani mai târziu a câştigat locul I la etapa judeţeană a olimpiadei de psihologie. Intenţiona să urmeze Facultatea de Drept, însă a realizat că are înclinaţii spre oameni şi problemele acestora. „Când eram în liceu am făcut diverse teste vocaţionale. Rezultatul lor a arătat că aş fi potrivită să lucrez cu copiii. Acest aspect a fost întărit de faptul că în facultate am făcut multă practică la centrele de copii cu dizabilităţi”, a precizat tânăra. 


Doina Andraş

Părinţii, mai reticenţi decât elevii
„Preotul” şcolarilor are cu adevărat  lipici la copii, pentru că majoritatea celor care îi trec pragul cabinetului vin din proprie iniţiativă. Urmează apoi cei care vin cu părinţii, iar în cele din urmă cei trimişi de diriginţi. Cele mai multe problemele cu care copiii se confruntă sunt de ordin emoţional. „Mulţi sunt nemulţumiţi de aspectul fizic. În plus, având în vedere că unitatea de învăţământ are o istorie bogată în performanţe, atunci când au parte de un eşec, unii elevi se blochează şi nu ştiu cum să reacţioneze”, a adăugat Dorina. Uneori, şcolarii îşi acceptă cu greu probleme, iar unii nu vor ca cei apropiaţi să ştie că apelează la psiholog. Cu toate acestea, reticenţa este cu mult mai mare din partea părinţilor, pentru că prejudecăţilor conform cărora unui psiholog i se adresează doar „cei duşi de acasă” sunt încă valabile.

Atunci când nu lucrează cu copii, Dorina îşi îngrijeşte cele trei pisici. Una se numeşte Alba Surda (pentru că este albă şi surdă), pe pisoi îl alintă Boschi pentru l-a adoptat de pe străzi, iar ultimul este Pufi, puiul celor doi.

image

Intrebări şi răspunsuri

Cum reuşiţi să vă impuneţi în faţa elevilor?
Mi-am impus ca elevii să mă vadă doar în unul dintre cele două roluri. Niciodată un şcolar nu mă va întâlni într-un club şi nu mă va regăsi în lista sa de messenger.

Ce planuri aveţi pentru viitor?
Îmi doresc un copil, să devin psiholog clinician într-un centru de copii cu probleme, să mă formez în domeniul terapiei şi să am propria mea grădiniţă.

Mulţi adolescenţi fumează. Aţi reuşit să determinaţi vreun elev să renunţe la acest viciu?
Nu. Scopul unui psiholog este să determine elevul să conştientizeze efectele nocive ale tutunului şi să vadă singur că trebuie să renunţe.

Doina Andraş

Ce-i place
„Îmi place să-mi petrec timpul cu cele trei pisici pe care le am, îmi plac trandafirii roşii şi sunt pasionată de diversele sortimente şi culori ale lumânărilor ornamentale”, a spus Dorina.

Ce nu-i place
„Nu-mi plac oamenii invidioşi, care se stresează prea mult cu imaginea celorlalţi, în loc să se concentreze asupra propriului potenţial”, a spus Dorina.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite