Pe urmele aurului dacic. Doi kosoni, furați de la Sarmisegetusa Regia și traficați în Spania au fost recuperați

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două monede de aur dacic, de tip koson, vândute de o rețea de traficanți în Spania, au fost recuperate de polițiști și au intrat în colecţia Muzeului Naţional de Istorie al României din Bucureşti.

Cei doi kosoni a căror proveniență a fost stabilită a fi situl arheologic Sarmisegetusa Regia au fost exportați ilegal în străinătate. Cele două monede fac parte din singura omisiune dacică de aur şi poartă pe revers o legendă scrisă cu litere greceşti, Koson. „Piesele repatriate provin dintr-un mare tezaur descoperit după anul 2000, în urma unor activităţi ilegale de detecţie desfăşurată de membri ai unei reţele infracţionale, care au activat în Sarmizegetusa Regia, ultima capitală a Daciei libere. Monedele au părăsit teritoriul naţional în mod clandestin, fiind apoi depistate, în 2011, în comerţul internaţional de antichităţi”, se arată într-un comunicat de presă emis de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional.
Monedele din aur, recent repatriate, au intrat în colecţia Muzeului Naţional de Istorie al României din Bucureşti. Recuperarea acestora a fost posibilă ca urmare a cooperării fructuoase dintre autorităţile judiciare române cu cele spaniole, acţiunea fiind o consecinţă a aplicării cu succes a convenţiei UNIDROIT. În urmă cu un an, aproximativ în aceeaşi perioadă, autorităţile române au reuşit să recupereze şi să readucă în ţară alte piese dacice importante, între care o brăţară de aur şi 202 monede de argint de tip koson, provenite tot din zona Sarmizegetusa Regia.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite