Hunedoara: Directorii de la Mina Petrila nu vor să plătească daune rudelor minerilor morţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: Directorii de la Mina Petrila nu vor să plătească daune rudelor minerilor morţi
Hunedoara: Directorii de la Mina Petrila nu vor să plătească daune rudelor minerilor morţi

Compania Naţională a Huilei din Petroşani nu ştie dacă va plăti eventualele daune dictate de către instanţele de judecată drept despăgubiri rudelor minerilor morţi în tragedia de la mina Petrila.

Citeşte şi:

Mina Morţii

Mai mult 600 de mii de euro este valoarea despăgubirilor pe care cei trei inculpaţi pentru moartea a 13 mineri şi rănirea altor 15,  în exploziile de metan din 15 noiembrie 2008, de la EM Petrila,  ar trebui să le achite minerilor şi rudelor acestora. Cu toate acestea, Compania Naţională a Huilei din Petroşani nu ştie dacă va plăti eventualele daune dictate de către instanţele de judecată.

Mai mult, reprezentanţii exploatării miniere Petrila, subunitate a CNH, nu ar vrea să plătească pentru greşelile angajaţilor şi şi-a trimis reprezentant legal care să-i apere interesele în procesul în care sunt judecaţi responsabilii pentru tragedie. Astfel, chiar dacă reprezentanţii minei n-au fost citaţi la primul termen de judecată, juristul EM Petrila s-a prezentat în faţa judecătorului şi a cerut consemnarea acestui lucru, fapt care indică destul de clar că subunitatea nu-şi poate permite să achite oalele sparte ale angajaţilor.

Aşteaptă finalul procesului

Directorul general al CNH Petroşani, Constantin Jujan, spune că aşteaptă finalizarea procesului pentru a putea lua o decizie în ceea ce priveşte despăgubirile ce ar reveni subunităţii miniere ca parte responsabilă civilmente. „Este un proces pe rol şi după ce se va finaliza acest proces vom vedea, deci nu putem să ne pronunţăm înainte. Nu pot să estimez pentru că nu ştiu care va fi rezultatul procesului. Vom vedea după deznodământul procesului”, declară Jujan.

Tot din acest motiv, şeful minerilor nu poate spune nici dacă CNH Petroşani se va îndrepta împotriva celor care vor fi găsiţi vinovaţi şi de către instanţa de judecată, pentru a recupera prejudiciul cauzat de plata unor despăgubiri materiale pe care judecătorii le vor trece în dreptul Exploatării Miniere Petrila.     

                                     

image
image

Daune de 600 de mii de euro

Potrivit rechizitoriului, fostul director al minei Petrila, Aurelian Necula şi inginerii Gheorghe Roşu şi Dan Ştefan Ungur au fost trimişi în judecată pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi pentru infracţiuni privind nerespectarea măsurilor de protecţie a muncii. Alţi doi responsabili indicaţi de ancheta procurorilor au decedat în exploziile din subteran.

Rudele victimelor tragediei de la „mina morţii” cer daune morale, de aproape 600.000 de euro de la cei găsiţi vinovaţi. Astfel, soţia minerului Vasile Stoian solicită daune morale de 50.000 de euro, pentru moartea soţului ei, precum şi o alocaţie lunară pentru cei doi copii. Aceeaşi sumă o cer şi mamele minerilor Adrian Măţăn şi Silviu Moş şi soţia inginerului Trandafir Vişan. Soţia minerului Cristian Şipoş cere 30.000 de euro şi plata unei alocaţii pentru copil, iar soţia lui Sorin Bâlbă - 300.000 de euro plus o alocaţie lunară pentru cei doi copii.

Restul urmaşilor au precizat la Parchet că vor stabili în timpul procesului ce daune vor solicita. Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri Bucureşti solicită despăgubiri de 342.000 de lei, contravaloarea cheltuielilor de internare pentru cinci mineri. De asemenea, Spitalul de Urgenţă Petroşani solicită despăgubiri în acest dosar. Inculpaţii vor mai trebui să achite în solidar cu mina şi cheltuielile judiciare în sumă de 20.000 lei. Următorul termen de judecată în acest dosar este stabilit pentru data 13 octombrie 2009 la Judecătoria Petroşani.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite