Devenii folosesc lifturi învechite: parcul de lifturi are norma de casare depăşită cu 10 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valeriu Obrenovici, expert în lifturi, nu a găsit finanţare pentru reparaţii
Valeriu Obrenovici, expert în lifturi, nu a găsit finanţare pentru reparaţii

UE nu oferă nicio finanţare pentru reabilitarea ascensoarelor, în condiţiile în care costul unei lucrări este de 33.000  de lei. Tehnic vorbind, un procent de 95 la sută din ascensoarele de bloc pe care le folosesc hunedorenii sunt nişte bombe cu efect întârziat.

O confirmă Valeriu Obrenovici, unul din specialiştii care de 30 de ani se ocupă de lifturile hunedorenilor. „Durata de viaţă a unui ascensor de tipul celor instalate în blocurile turn de locuinţe este de 20 de ani. Ele au fost montate între anii 1970 şi 1980. Au depăşit cu minim zece ani norma de casare”, spune specialistul.

Lifturile mai funcţionează pentru că nu sunt bani să fie înlocuite. Şi, bineînţeles, din cauza cârpelilor continue făcute de firmele de întreţinere. Dacă la Deva nu este niciun lift tras pe dreapta, în municipiul Hunedoara situaţia este mult mai gravă. Din 170 de lifturi, aproximativ 60 au fost oprite de la funcţionare de către Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat (ISCIR).

UE nu dă bani pe lifturi

Nici un program de finanţare al UE nu acordă granturi pentru înlocuirea parcului de ascensoare. „Pentru că local nu există bani, am căutat un an de zile vreo linie de finanţare care să se potrivească nevoii de a înlocui parcul superuzat de lifturi din România. Nu există”, spune Valeriu Obrenovici.

Lift nou din chiria pe antene

Din cele 200 de ascensoare montate în blocurile devene, doar unul singur a fost reabilitat complet în ultimii 20 de ani. „Este liftul de la blocul Transilvania. Costul reabilitării lui a fost de circa 30.000 de lei. Asociaţia a putut strânge aceşti bani din chiria plătită de operatorii de telefonie mobilă pentru  antenele montate pe clădire”, spune Valeriu Obrenovici.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite