Devenii, campioni naţionali la spaţii comerciale pe cap de locuitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cel mai mare magazin METRO din lume este la Deva
Cel mai mare magazin METRO din lume este la Deva

Hunedoara deţine câteva recorduri mondiale şi naţionale privitor la spaţiile comerciale de tip supermarket. În judeţ veţi găsi cel mai mic oraş din ţară care are supermarket,  dar şi cel mai mare hypermarket METRO din lume

Devenilor le revine, de departe,  primul loc în ţară la capitolul spaţii comerciale de tip supermarket pe  cap de locuitor.  Cum am determinat acest lucru?  Simplu ! Am impărţit suprafaţa totală a supermaket-urilor din oraş  la numărul de locuitori ai Devei.  S-a considerat în calcul doar suprafaţa halei de vânzare pentru Billa (1.500 mp), Spar (1.500 mp) (construit,  dar acum închis), Plus (1.000 mp), Real (7.500 mp), Trident (4.500 mp), Profi (685 mp), Carrefour Expres (1.500 mp), Praktiker (4.300 mp),  Metro (8700 mp) Deva Shoping Mall (9.000 mp) . Populaţia Devei a fost evaluată la 68.000 de locuitori. Rezultatul a fost uluitor: fiecărui devean îi revine o suprafaţă  de 0,6 mp de supermarket.  
Ce reprezintă asta?  O cifră care surclasează net ceea ce studiile de specialitate au definit ca fiind cea mai mare suprafaţă de centre comerciale moderne (super, hypermarket, cash & carry) pe cap de locuitor în România . În “Analiza pieţei imobiliare România”, studiul realizat de Colliers International, se arată că municipiul Cluj ocupă locul I în ţară la suprafeţe de spaţii comerciale pe cap de locuitor cu... 0,2 mp. Pe locul doi,  în studiu era nominalizat Bucureştiul cu 0,05 mp.  
Ca perspectivă, este posibil ca anul viitor devenii să-şi consolideze poziţia de top în materie de spaţii comerciale. La acest lucru va contribui cu certitudine inaugurarea, aşteptată pentru  2010,  a hypermarket-urilor Carrefour, Bricostore şi Megavision a căror suprafaţă de vânzare cumulată va depăşi 15.000 de mp.


Cel mai mic din ţară, cel mai mare din lume


Judeţul Hunedoara mai deţine două recorduri la capitolul spaţii comerciale de tip supermarket.  Astfel localitatea Haţeg,  cu 10.900 de locuitori, este desemnat  cel mai mic oraş din ţară unde retaileri multinaţionali  şi-au  deschis magazine.  Este vorba de SPAR(până la momentul închiderii) şi PLUS.  Al doilea record constă în faptul că la Deva există cel mai mare magazin METRO din lume, conform declaraţiilor directorului general al reţelei, François Olivier, citat de agenţiile de presă.  Magazinul are o suprafaţă totală de 12.900 de metri pătraţi, din care suprafaţa de vânzare ocupă peste 8.700 de metri pătraţi. Pentru comparaţie, magazinul din Arad  are o suprafaţă de 5.000 de metri pătraţi, iar cel din Bucureşti Băneasa puţin peste 8.000.


Deva, peste media europeană

Media europeană a suprafetelor comerciale pe cap de locuitor este de 0,21 mp. În capitalele Europei însă aceasta atinge în medie 0,8 - 1 mp per capita. Sunt însă state europene dezvoltate  unde fiecărui locuitor îi revine o suprafaţă comercială mult peste media europeană. De exemplu, unui italian îi revin 1,2 mp de spaţiu comercial, un englez are 2,3 mp, în timp ce americanul sparge toate canoanele cu 21 mp.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite