Deținuții de la Penitenciarul Bârcea Mare, la mare căutare printre angajatorii care caută muncitori necalificați

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste două milioane de lei au intrat în conturile Penitenciarului Bârcea Mare în urma contractelor încheiate cu diferiți agenți economici. Anul trecut, deținuții au efectuat lucrări la autostradă, contracte de lohn sau au fost angajați pentru igienizarea spațiilor verzi

Disciplnați, ieftini și fără pretenții. Astea sunt principalele caracteristici ale persoanelor private de libertate pentru care angajatorii fac “coadă” la ușa penitenciarelor. Sigur, cu condiția ca și deținuții să aibă chef de muncă. Și asta pentru că legea nu-i obligă să muncească. În acest context, anul trecut, administrația Penitenciarului Bârcea Mare a reușit să încheie 25 de contracte cu diferiți agenți economici din județul Hunedoara. „Tarifele contractelor încheiate sunt cuprinse între 4 şi 6 lei pe oră, pentru fiecare persoană privată de libertate. De altfel, au mai fost încheiate şi trei contracte de prestări servicii pentru muncă voluntară”, a declarat inspectorul principal de penitenciare Nicoleta Danciu, purtătorul de cuvânt în cadrul Penitenciarului.
Una dintre firmele care a solicitat deținuți pentru lucrări necalificate a fost cea a austriecilor de la Strabag. Firma a avut nevoie de deținuți pe toată perioada descărcărilor arheologice, aceștia efectuând săpături în siturile arheologice. Și primăriile au folosit deținuți la muncile necalificate. La Deva aceștia au igienizat spațiile verzi din oraș și au efectuat alte munci necalificate. “Într-un an de criză am apelat la deținuți pentru că sunt mai ieftini și, în plus, noi am avut nevoie de sezonieri”, a spus Corina Oprișiu, city-managerul municipiului Deva.
Și firmele de lohn au fost interesate să angajeze deținuți. Un contract încheiat întreo o firmă germană care confecționează pantofi și conducerea Penitenciarului se derulează din 2003 și este prelungit an de an. Dincolo de banii pe care îi primesc deținuți, în medie 35 de euro lunar, aceștia spun că munca îi aduce mai aprope de eliberare. Și asta pentru că la fiecare patru zile muncite li se reduce pedeapsa cu o zi. "Datorită zilelor acumulate, mă voi prezenta mai devreme în faţa comisiei de eliberare şi voi putea astfel să fiu mai repede lângă familia mea", afirmă Marius Victor Adochiţei, în vârstă de 31 de ani, care şi-a redus cu circa trei luni pedeapsa de opt ani de închisoare. Unul dintre deținuții de marcă ai Penitenciarului Bârcea Mare care a lucrat la confecționarea de pantofi a fost, Vasile Lupu, unul dintre “locotenenții” lui Miron Cosma prezent la mineriadele de la Costești.


Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite