Deponeul ecologic de la Hunedoara, o poveste fără sfârșit. Lăpugiu de Jos, următoarea locație

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Groapa de gunoi de la Petrila
Groapa de gunoi de la Petrila

După ani de tergiversări, o a cincea posibilă locație pentru deponeul ecologic de gunoi al județului Hunedoara a fost stabilită de reprezentanții Consiliului Județean Hunedoara. Joi, se va discuta la București despre problema deponeului ecologic al județului Hunedoara.

Astfel după localitățile Boșorod, Petrila, Bătrâna, Bârcea Mare și Uroi se pare că deponeul ecologic pentru care UE oferă finanțare va funcțina pe raza comunei Lăpugiu de Jos. Toate celelalte încercări s-au lovit de rezistența localnicilor care nici nu au vrut să audă de așa ceva. În consecință, consilierii locali ai localităților respective votau aproape în unanimitate împotriva unei astfel de decizii. La ora actuală, potrivit directorului Agenției pentru Protecția mediului Hunedoara, Georgeta Barabaș, pentru noul amplasament nu au fost depusă încă contestații. “Încercăm identificarea unei noi locaţii care să nu fie atât de contestată, cum s-a întâmplat cu cea din comuna Boşorod. La întâlnire vor participa reprezentanţii Agenției, ai Consiliului Judeţean Hunedoara în calitate de beneficiar final al proiectului, dar şi ai firmei de consultanţă cu care Ministerul Mediului a încheiat un contract generos pentru găsirea unui teren care să corespundă cerinţelor legale. Noul amplasament este situat în Lăpugiu de Jos şi, cel puţin până acum, nu au fost depuse contestaţii. Problema trebuie urgentată, în condiţiile în care judeţul Hunedoara riscă să piardă finanţarea nerambursabilă de 70 de milioane de euro, tocmai pentru că încă nu putem vorbi despre acel amplasament”, a spus Barabaș. La ora actuală, judeţul Hunedoara se află printre ultimele patru din ţară care nu au semnat încă contractul de finanţare cu Uniunea Europeană pentru realizarea unui deponeu ecologic. Pentru rezolvarea acestei situații, în data de 26 aprilie, la Bucureşti, la sediul Autorităţii de Mediu a Programului Operaţional Sectorial de Mediu va avea loc o nouă întâlnire a factorilor responsabili, în vederea identificării unui nou amplasament pentru viitorul deponeu ecologic care să deservească judeţul Hunedoara.
Iniţial, se discuta despre amenajarea a două gropi ecologice de gunoi în judeţul Hunedoara, dar, după ce consilierii locali de la Petrila au refuzat să voteze acest proiect, s-a ajuns la o singură locaţie, cea de la Boşorod. Problema deponeului ecologic de gunoi care va deservi judeţul Hunedoara a stârnit multe controverse, iar ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, a vorbit despre aceste întârzieri şi a avertizat autorităţile că riscă să piardă finanţarea dacă nu fac paşi importanţi în ceea ce priveşte investiţia. Acesta a avertizat autorităţile locale şi judeţene că riscă să piardă finanţarea de aproape 59 de milioane euro, în condiţiile în care există nouă depozite cu activitate sistată, iar alte patru depozite neconforme, cu termene de sistare a activităţii, două în 2015 şi celelalte două în 2016.



Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite