PORTRET: Delia Hirghiduşi este artista imaginilor cu mesaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eforturile şi talentul tinerei artiste au fost recompensate cu premii la concursuri naţionale de grafică. Delia Hirghiduşi a descoperit în talentul ei nativ resursele necesare pentru a crea, ajutată de cunoştinţele în domeniul graficii, imagini cu mesaj puternic.

Cel mai recent proiect al hunedorencei în vârstă de 22 de ani, studentă în ultimul an la Facultatea de Arte şi Design din Timişoara, a fost răsplătit la concursul naţional de grafică pentru campaniile împotriva consumului de droguri, organizat la începutul lunii iunie la Cluj-Napoca.

image

Designul simplu (o clepsidră din care se scurge nisip, unită de o seringă) şi mesajul bine definit al campaniei propuse de Delia („Ca firele de nisip este viaţa inconştient risipită. Spune STOP DROGURILOR până nu este prea târziu!”) i-au adus tinerei premiul întâi.

A urmat calea artei

Delia povesteşte că este pasionată de artă din copilărie, aceasta şi pentru că provine dintr-o familie de intelectuali, iar tatăl ei este poet şi profesor universitar. 

image

De altfel, scrierea poeziilor a fost una dintre activităţile cărora hunedoreanca li s-a dedicat în adolescenţă. „Încă de mică am cochetat cu arta. Îmi plăceau foarte mult desenul, muzica şi dansul, iar în şcoala generală am participat la diverse concursuri de pictură. Am ajuns apoi, sfătuită de profesorul meu de desen, la Liceul de Artă din Deva, la secţia de arhitectură.

Însă după terminarea liceului am ales, nu arhitectura cum s-ar fi aşteptat mai toată lumea, ci designul grafic, un domeniu de care m-am îndrăgostit la prima vedere”, povesteşte tânăra, care îşi doreşte să urmeze studiile de masterat în grafică publicitară şi de carte sau design grafic.

Aduce culoarea

Hunedoreanca a început să lucreze în programele de grafică Photoshop şi Corel din adolescenţă, cărora le-a adăugat apoi Adobe Illustrator şi Adobe InDesign şi urmează, spune ea, să se perfecţioneze în Adobe Flash.

Inspiraţia în munca de grafician vine de la sine, este de părere Delia, care îşi doreşte ca prin meseria ei să poată schimba modul oamenilor de a privi designul. „Vreau să îi determin să înţeleagă că fără designul grafic nu se mai poate trăi. Şi nu exagerez!”, consideră Delia Hirghiduşi.

„Să ne imaginăm magazinele fără logo, fără decorul din interior, fără promovare. Să ne imaginăm toate dulciurile existente fără ambalaj. În orice domeniu, designul ne taie calea. În România, însă, felul în care produsele sau evenimentele sunt promovate se desfăşoară, cred eu, la un nivel destul de slăbuţ. Avem artişti talentaţi, dar imaginaţia le este limitată de cei care cer un design doar «ca să fie» şi nu acceptă idei originale”, mai spune artista.  Un design neconvenţional este mai interesant şi aduce mult mai mult public, adaugă tânăra.

image

Întrebări şi răspunsuri
Care sunt artiştii tăi preferaţi?
Între scriitorii mei preferaţi se află Ion Hirghiduşi (tatăl meu), George Bacovia, Alexandru Macedonski sau Omar Khayyam. Lista artiştilor din celelalte domenii îi cuprinde pe Holograf, Emma Hewitt, Salvador Dali şi Leonardo da Vinci.

Unde ai vrea să practici meseria de designer?
Nu aş refuza să colaborez cu cineva din afara ţării, de la distanţă. Oricât de greu este în România, prefer să rămân aici. Pun mai presus de tot familia, bunicii şi prietenii, de care nu mă pot despărţi.

Ce-i place
Delia spune că în afara designului, este pasionată şi de muzică. Între celelalte hobby-uri ale artistei se numără fotografiile, poezia şi teatrul. În timpul liber, hunedoreanca preferă să meargă la cinematograf, la teatru sau să se plimbe prin parcurile Timişoarei, oraşul unde este studentă.

Ce nu-i place
Nu îmi plac sărăcia şi suferinţa în care ne afundăm din ce în ce mai mult. Tot mai des văd bătrâni amărâţi, copii bolnavi, oameni săraci şi regret că singurul lucru pe care îl pot face este să le dau câţiva lei şi să plec”, spune Delia Hirghiduşi. Tânăra se declară împotriva ţigărilor, alcoolului şi violenţei. Ea adaugă că nu prea îi plac iarna, fulgerele şi înălţimea.

image

Profil
Născută: 25 aprilie 1988, Petroşani
Familie: necăsătorită
Studii: studentă în anul trei la Facultatea de Arte şi Design, Timişoara
Experienţă: este implicată în proiecte artistice din perioada adolescenţei

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite