Cum se căpuşează un proiect european, în valoare de 64 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un proiect ISPA la Hunedoara, în valoare de 64 de milioane de euro, este întârziat pentru că au fost invitate la „tain" firme apropiate liderului Consiliului Judeţean. Metoda prin care firmele de casă ale capilor judeţeni au acces la fonduri europene este subcontractarea. Exemple elocvente în Deva şi Hunedoara.

În raportul de ţară, publicat recent, Comisia Europeană (CE) a dat un semnal clar că nu va accepta nereguli în accesarea fondurilor comunitare. În replică, reprezentanţii României s-au declarat nemulţumiţi de faptul că raportul CE include şi domenii colaterale, ca achiziţiile publice.

„Adevărul" prezintă astăzi un caz care a fost reclamat la Bruxelles chiar de către unul dintre consultanţii unui proiect european, derulat în judeţul Hunedoara. Este unul dintre cazurile care a determinat Bruxellesul să avertizeze Bucureştiul asupra corectitudinii accesărilor de fonduri europene în România.


Un proiect şi sapte contracte
Proiectul ISPA (Instrument pentru Politici Strucurale de Pre-Aderare) ,,Reabilitarea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în municipiile Deva şi Hunedoara", în valoare totală de 63,5 milioane de euro, a fost demarat în septembrie 2007.

Contractele pentru acest proiect au fost atribuite prin negociere directă, fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare, deşi, potrivit normelor comunitare în domeniu, contractele a căror valoare depăşeşte 300.000 de euro nu pot fi atribuite decât prin licitaţie. Justificarea oficială a Ministerului de Finanţe pentru negocierile directe a fost aceea că ofertele prezentate la licitaţie au fost neconforme sau inacceptabile.

Proiectul a fost împărţit în trei componente, care au fost atribuite unor firme diferite. Nereguli au fost şi la proiectare. „Apa Prod a plătit pentru refacerea proiectelor 270.000 de euro, iar noi, 415.000 de euro. Proiectul făcut de firma Schneider a fost făcut în bătaie de joc", a declarat directorul Hidroconstrucţia Deva, Ioan Radu.

Pentru modernizarea şi reabilitarea reţelelor de canalizare şi apă din Deva şi Hunedoara, Hidroconstrucţia Bucureşti încasează 26 de milioane de euro. Aproximativ 8,2 milioane de euro este valoarea contractului semnat cu firma austriacă Aqua Engineering, pentru reabilitarea staţiilor de tratare a apei din Deva şi Hunedoara.

Pentru reconstruirea staţiilor de epurare din cele două oraşe firma turcă Sistem Yapi Insaat Ve Ticaret încasează peste 20 de milioane de euro. Asistenţa tehnică e asigurată de un consorţiu condus de firma Louis Berger, contra sumei de 3,6 milioane de euro. Toate lucrările trebuiau să se finalizeze la 31 decembrie 2009, lucru care nu s-a întâmplat.

Primarul Devei: „Cum se face pe la noi..."

Beneficiarul proiectului a fost firma Apa Prod SA Deva, al cărei unic acţionar este Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara. Asta a cântărit foarte mult în derularea ulterioară a lucrărilor. Primarul Devei, Mircia Muntean, acuză faptul că cei trei antreprenori au trebuit să se lase ,,ajutaţi" de diverse firme locale, controlate direct sau indirect de şefi din Consiliului Judeţean Hunedoara.

„Subcontractarea s-a făcut aşa cum se face la noi de obicei. Să-i dăm şi fratelui lui Mihai Leu, să-i dăm şi ginerelui lui Mircea Moloţ, că dacă i-am dat lui Leu n-o să zică nimeni că Olivent Invest ia jumătate din lucrările din Deva, să dau şi la Hidroconstrucţia că are pe cineva în Parlament. Aşa s-a împărţit tortul ISPA în şase sau şapte felii", a declarat Muntean.

Mircea Moloţ: „Sunt cineva în judeţul ăsta"

Prima firmă incriminată este Olivent Invest SRL Deva. Patronul acesteia, Robert Venter, este nimeni altul decât viitorul ginere al preşedintelui CJ Hunedoara, Mircea Moloţ. Olivent Invest a primit de la Hidroconstrucţia lucrări în valoare de peste 200.000 de euro.

Firma lui Venter a făcut treabă de mântuială, spre nemulţumirea antreprenorului, care a fost obligat să facă intervenţii ulterioare. „Am lucrat o vreme cu Olivent Invest, dar n-a putut să facă nimic, pentru că nu avea experienţă. S-au retras, pentru că nu au reuşit să facă faţă lucrărilor", a declarat Ioan Radu, directorul filialei Hidroconstrucţia Deva.

Preşedintele CJ Hunedoara a negat că firma ginerelui său ar fi făcut treabă proastă. „Niciodată n-au fost probleme de calitate, ci doar de respectarea termenelor", a spus Mircea Moloţ. El a mai spus că nu ar fi intervenit pentru Robert Venter, susţinând însă că cei de la Hidroconstrucţia i-au cerut acordul de a lucra cu Olivent.

„M-au sunat şi le-am spus că nu am nimic împotrivă. Ce sens ar avea să mă ascund şi să spun că nu îl cunosc pe Robert, când, ce să mai!, este viitorul meu ginere. Dar, asta nu înseamnă că îl favorizez „, susţine Moloţ. De ce era nevoie de permisiunea preşedintelui CJ Hunedoara în derularea unui contract? Explică tot Mircea Moloţ: „Sunt cineva în judeţul ăsta, am în spate 70.000 de voturi şi era normal să mă întrebe".

Firme clientelare

Nu doar Olivent Invest a primit o bucată din „tortul" ISPA. Aqua Engineering a trebuit să subcontracteze o parte dintre lucrări firmei ICSH SA Hunedoara. Directorul general al firmei, Victor Leu, fratele cunoscutului sportiv, este consilier judeţean, adică beneficiar al proiectului prin firma Apa Prod.

Turcii de la Sistem Yapi Insaat s-au adaptat şi ei „sistemului românesc" şi au subcontractat firmei Eco Invest Deva lucrări în valoare de 1,2 milioane de euro. Pentru că Sistem Yapi Insaat a intrat în insolvenţă, beneficiarul proiectului ISPA, Apa Prod SA, ar putea plăti direct subcontractorii, fără ca banii să mai treacă prin conturile turcilor. În această situaţie, de câştigat vor avea firmele clientelare.

Tot de la turci a primit de lucru o altă firmă clientelară. Tropicana Com Serv Deva este patronată de Călin Laza, un apropiat al preşedintelui CJ Hunedoara. De altfel, Mircea Moloţ nu a negat relaţia cu Laza. „Se află în cercul meu de apropiaţi", a declarat Moloţ.

„ Ce sens ar avea să mă ascund şi să spun că nu îl cunosc pe Robert, când, ce să mai, este viitorul meu ginere. Dar, asta nu înseamnă că îl favorizez".
Mircea Moloţ
preşedintele CJ Hunedoara

În numele socrului
În timp ce viitorul său socru este „cineva în Hunedoara", Robert Venter a obţinut, prin firma Olivent Invest, numeroase contracte din bani publici. Cele mai importante sunt chiar cele de la Consiliul Judeţean Hunedoara. Ultimul contract a adus în conturile Olivent Invest peste un milion de euro. Din aceşti bani firma lui Robert Venter a reparat faţada sediului CJ Hunedoara.

Mircea Moloţ a declarat că nu a intervenit în favoarea ginerelui şi că firma acestuia este recomandată de „calitate şi experienţă". Din portofoliul Olivent Invest, cu sprijinul nemijlocit al CJ Hunedoara, mai fac parte contracte „grele", cum ar fi reabilitarea clădirii Centrului Militar Hunedoara sau construirea a şapte refugii Salvamont în Parcul Naţional Retezat. Pentru acest ultim proiect, Olivent Invest a încasat aproximativ 3 milioane de lei (750.000 de euro).

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite