Cronica unui cod portocaliu anunțat. Sate inundate, beznă și ciobani cu turme de oi izolați de viitură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fenomenle meteo extreme, anunțate de meteorologi, au produs pagube importante în județul Hunedoara. Mai multe localități au fost inundate, iar rețeaua electrică a fost avariată. Sute de jandarmi și pompieri au intervenit pentru a ajuta populația.

Trei ciobani și peste 300 de oi au fost prinși de viitură, în apropierea Mureşului, pe raza localităţii Dobra,stâna fiind izolată de ape. "Pompierii Staţiei Ilia au fost chemaţi în ajutor de trei ciobani, care au fost izolaţi de furtună la o stână care adăpostea 300 de oi. Stâna, amplasată pe raza localităţii Dobra, între digul de apărare împotriva inundaţiilor şi râul Mureş, a fost înconjurată ameninţător de apele provenite de la ruperea de nori care a afectat, noaptea trecută, nord-vestul judeţului Hunedoara”, a declarat locotenent Anemona Doda. Pompierii au intervenit cu o barcă pentru evacuarea ciobanilor, apoi oile au fost transportate cu aceeaşi ambarcaţiune într-o zonă sigură.
Potrivit datelor furnizate de reprezentanții ISU HUnedoara, traficul rutier şi feroviar a fost blocat, mai bine de zece ore, în zona localităţii Câmpuri Surduc, 27 de localităţi au rămas fără curent electric și aproximativ o sută de persoane izolate în satul Brădăţel, comuna Zam, după ce drumul de acces a fost rupt de un pârâu ieşit din matcă. de asemenea, zeci de gospodării, din patru localităţi, au fost inundate.
 La Gothatea, jandarmii au ajutat doi bătrâni a căror gospodărie a fost inundată. Cei doi şi animalele din gospodărie au fost evacuate de aceştia. Satul Brădăţel, în care locuiesc peste 100 de persoane, este izolat, după ce un pod, de pe Drumul Comunal 160, care face legătura între localitate şi comuna Zam, a fost rupt de un pârâu ieşit din matcă.
Pentru a remedia avariile rețelor electrice, 12 echipe ale societăţii de distribuţie a energiei electrice au plecat, ieri, la primele ore ale dimineţii, pe teren. „În judeţul Hunedoara au rămas nealimentate parţial trei linii electrice aeriene, cu 26 de posturi de transformare, fiind afectate 19 localităţi din zona Ilia - Zam, Orăştie. Printre cauzele care au dus la producerea incidentelor, pe fondul condiţiilor meteo deosebite, se numără cordoane şi conductoare rupte, izolatori sparţi ca urmare a crengilor căzute pe liniile electrice aeriene. Sunt mobilizate peste nouă echipe Enel Distribuţie Banat şi ale contractorilor pentru restabilirea în cel mai scurt timp a alimentarii cu energie electrică a consumatorilor”, se precizează într-un comunicat emis de reprezentanţii societăţii Enel Distribuţie Banat.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite