Hunedoara: Criza financiară reînvie cămătăria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: Criza financiară reînvie cămătăria
Hunedoara: Criza financiară reînvie cămătăria

Zeci de anunţuri ale unor persoane care oferă împrumuturi în valută au început să reapară la rubricile de mică publicitate.

Aproape uitată în perioada celebrelor credite cu buletinul, cămătăria începe să-şi facă din nou simţită prezenţa în Hunedoara. Profitând de faptul că această infracţiune nu este încă inclusă în Codul Penal, zeci de cămătari au umplut paginile ziarelor de mică publicitate cu anunţuri în care oferă împrumuturi în valută contra garanţii.

Iar clienţii nu întârzie să apară în persoana unor hunedoreni care au credite la bănci pe care nu le mai pot plăti sau a unor oameni de afaceri aflaţi în criză.

Procedura de lucru

Pentru obţinere unei sume de 3.000 de euro, dobânda lunară este cuprinsă între 8 şi 10 la sută şi banii se obţin numai cu garanţii.

„Accept garanţii imobiliare, terenuri sau maşini străine fabricate după 2004. Facem un act notarial în care nu spunem că ţi-am dat bani cu dobândă. Eu îţi dau banii pentru şase luni şi în actul notarial precizăm că ai primit de la mine 4.800 de euro. Adică cei 3.000 de euro plus 1.800 de euro dobânda aferentă. Dacă nu îmi dai banii, îţi execut silit apartamentul”, a precizat Gabi, unul dintre cămătarii care au publicat un astfel de anunţ.

Pentru sume mai mici, cuprinse între 300 şi 1.000 de euro, dobânda este cuprinsă între 15 şi 20 la sută. Bogdan Niţu, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Hunedoara, susţine că numărul cazurilor de persoane care au depus plângere împotriva unor cămătari este foarte redus.

„Nu putem vorbi de un fenomen al cămătăriei. Îi sfătuim pe hunedoreni să nu apeleze la astfel de forme de împrumut care îi pot aduce în situaţii disperate”, a declarat Bogdan Niţu.

Lege permisivă pentru cămătărie

Aspectul care a generat o amploare a fenomenului de cămătărie este că legea nu aplică sancţiuni penale celor care practică această îndeletnicire. Notarii care întocmesc documentele nu verifică dacă cel care se împrumută de la un cămătar a primit toată suma stipulată în contract. Astfel, cămătăria a devenit o afacere foarte profitabilă.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite