Cristinel Popa un sensei cu doi Dan la centură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristinel Popa
Cristinel Popa

A început să practice karate din 1978, când acest sport era interzis în România. A reuşit să obţină centura 2 Dan, iar acum este tehnicianul lotului naţional al României.

Povestea vieţii lui Cristinel Popa se învârte în jurul unui sport căruia i-a dedicat 32 de ani din viaţă. Totul a început în 1978, când Popa avea 18 ani şi era impresionat de spectaculozitatea artelor marţiale. „Prima întâlnire cu karate-ul am avut-o pe vremea când eram încă elev. Atunci câţiva prieteni, care erau studenţi la Iaşi, mi-au deschis calea spre acest sport şi mi-au insuflat dragostea către el. Cu trecerea timpului, am făcut pasul de la karate, unde deţin centura neagră 3 DAN, către taekwon-do”, îşi aminteşte Cristinel Popa, care deţine şi centura neagră 2 DAN la taekwon-do.

În 1990, sensei-ul hunedorean deschide prima şcoală de karate din Călan şi, încet-încet încep să apară şi primele satisfacţii. „În 1994 am organizat prima competiţie de taekwon-do din ţară aici, la Călan. Apoi, în anul următor am organizat, de această dată în Hunedoara, primul campionat naţional. De asemenea, la Călan s-au organizat Cupa României în 1998, precum şi patru stagii naţionale de pregătire”, spune Cristinel Popa.

Sute de medalii

Pe parcursul celor 20 de ani de şcoală de taekwon-do, prin mâinile antrenorului hunedorean au trecut aproximativ 1.500 de elevi. „Mă mândresc cu elevii mei care au adus la Călan Cupa României pe echipe. De asemnea, am obţinut 15 medalii la campionatele mondiale, 20 la europene, două titluri balcanice şi un loc întâi la Cupa Mondială”, spune Popa.

Antrenorul emerit Cristinel Popa, care a fost decorat cu medalia Meritul sportiv clasa a II-a, este şi tehnician la lotul naţional, unde îi pregăteşte pe elevii săi de la club: Cristian Popa, fiul său, Alin Şpan, cel mai bun sportiv hunedorean pe 2009 la ramurile neolimpice, Arthur Meizel şi Andreea Nagy.

Întrebări şi răspunsuri

Există procedee de taekwon-do pe care vârsta nu vă mai permite să le executaţi?
Am 50 de ani şi mă simt foarte tânăr. Sigur, nu mai am abilităţile şi viteza de execuţie pe care le au elevii mei. Pe vremuri aveam lovituri care atingeau puncte aflate la 2,8 metri înălţime.

Care este următoarea competiţie la care veţi participa?
Lotul naţional se pregăteşte acum pentru participarea la competiţia continentală ce va fi găzduită în Suedia, în perioada 1-3 mai.

Aveţi un antrenor de taekwon-do preferat ?
Sunt mai mulţi. Dar în mod special îmi place de antrenorul lotului naţional al Sloveniei, Tomas Borada.

Ce-i place
„Îmi plac oamenii hotărâţi care ştiu ce vor de la viaţă. Îmi place perseverenţa, şi persoanele care spun în faţă ce au de spus”, spune sensei-ul.

Ce nu-i place
„Nu-mi plac persoanele linguşitoare şi mincinoase”, spune Cristinel Popa. „Detest ipocriţii şi consider că sunt oameni care fac mult rău altor oameni”, spune maestrul.

Profil
Născut. 15.02.1960
Studii. Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport
Experienţă. Antrenor
Familie. Căsătorit, trei copii

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite