Corvin Alexe este de 35 de ani pe scenă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi nu a fost membru de partid în perioada comunistă, a fost activist cultural. A jucat alături de Toma Caragiu, Amza Pellea sau Ştefan Iordache.

Profil


Născut: 26.11.1940
Studii: Şcoala de activist cultural
Experienţă: Actor
Familie: Căsătorit, are doi copii şi 5 nepoţi

În 1962, Corvin Alexe bătea la poarta Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti. Niciun membru al familiei lui nu avea talente actoriceşti, dar Corvin îşi dorea să devină actor.


„Am fost în aceeaşi sală de examen cu regretatul Florian Pittiş şi cu Tudor Gheorghe. Eu şi Pittiş am căzut. Eu la română, Pittiş la dicţie”, îşi aminteşte hunedoreanul. După examen a fost încorporat la o unitate de transmisiuni, lângă Feteşti.
La nicio lună de instrucţie, a ajuns la Ansamblul Comandamentul Apărării Antiaeriene a Teritoriului, unde i-a întâlnit pe cei care aveau să înfiinţeze mai târziu trupa „Savoy” - Marian Nistor şi George Mitrea. După armată, Corvin Alexe s-a înscris la şcoala de activişti culturali, iar în perioada 1966-1968  a fost numit director la Căminul Cultural din Predeal. „Timp de vreo doi ani am instruit brigăzi artistice şi ansambluri care participau la spectacole omagiale, adică cele organizate de 1 Mai, 23 August, 30 Decembrie şi mai ales de ziua lui Nicolae Ceauşescu”, îşi aminteşte actorul.


O viaţă artistică


În 1968, în viaţa lui Corvin Alexe intervine Teatrul de Estradă din Deva care a venit într-un turneu la Predeal. „Pe vremea aceea, Teatrul de Estardă din Deva era cotat ca fiind al doilea din ţară după Teatrul Constantin Tănase din Bucureşti. În echipa de la Deva am dat peste Puiu Faur,  un fost coleg de armată care atât de mult m-a bătut la cap încât am plecat cu el la Deva. Aşa am ajuns pe meleagurile hunedorene”, spune Alexe.


În 1974, Corvin Alexe citeşte un anunţ în ziarul „Contemporanul”, care anunţa că Teatrul Muzical din Braşov căuta actori. „Am câştigat concursul şi imediat am fost distribuit într-un spectacol de poezie alături de actorii Aimee Iacobescu, Gelu Niţu şi Rodica Popescu-Bitănescu”, spune Corvin. După ce s-a convins că nu poate ajunge la Teatrul Dramatic, cum plănuise el, a părăsit oraşul de sub Tâmpa pentru Brăila. În ‘76, se număra printre angajaţii Teatrului „Maria Filotti”. Primul rol pe care l-a primit a fost Ionel din „Tache, Ianke şi Cadîr”, a lui Victor Ion Popa.


Dar marele vis al lui Alexe era să ajungă într-un teatru din Bucureşti. Au trecut mulţi ani până şi-a dat seama că n-are şanse. Aşa că s-a întors la Petroşani, de unde s-a şi pensionat, în 1994. Acum nu-i pare rău pentru că în Valea Jiului a avut prilejul să joace cot la cot cu Ştefan Mihăilescu-Brăila, Magda Catone, Claudiu Bleonţ şi Emilia Popescu.

Întrebări şi răspunsuri

Care sunt filmele în care aţi jucat?
Primul rol a fost în anul 1971, în producţia „Puterea şi adevărul”, la care am filmat împreună cu Amza Pellea, Ion Besoiu şi Mircea Albulescu. În 1973, am jucat alături de Toma Caragiu şi Ştefan Iordache în filmul „Proprietarii”. Am jucat şi într-un serial TV numit „Filiera”. Sigur, erau roluri episodice, dar pentru mine faptul că am interpretat aceste roluri alături de monştri sacri ai cinematografiei româneşti este o mare, mare reuşită.

Care este rolul preferat?
Cu siguranţă rolul din piesa de teatru „Omul care a văzut moartea”, de Victor Eftimiu. Este un rol care mi-a plăcut foarte mult şi care mi-a adus foarte multe diplome şi mai ales foarte multe satisfacţii.

Ce-i place

Actorului hunedorean îi place mult oraşul Deva. „Totuşi, uneori îmi dau seama că Deva arată ca o femeie foarte frumoasă, îmbrăcată frumos dar cu ciorapii rupţi”, spune Corvin.



Ce nu-i place

„Nu-mi place faptul că oamenii nu mai au siguranţa zilei de mâine. Este aşa o stare negativă care mă deprimă enorm”, spune actorul.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite