Hunedoara: Copiii care sunt prea săraci pentru şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: Copiii care sunt prea săraci pentru şcoală
Hunedoara: Copiii care sunt prea săraci pentru şcoală

Învăţământul gratuit este prea scump pentru elevii săraci din Valea Jiului. Zeci de micuţi din regiune nu au venit la şcoală pentru că părinţii nu le-au putut cumpăra caiete.

Mulţi micuţi care provin din familii extrem de sărace din Valea Jiului aşteaptă ca părinţii lor să primească ajutoarele sociale sau şomajul pentru a-şi putea face ghiozdanul să meargă la cursuri. Pentru ei, încă mai este vacanţă, deoarece părinţii lor abia au bani să le cumpere pâinea zilnică şi va mai trece ceva timp până le vor putea cumpăra hăinuţe, cărţi şi caiete. Călin are 10 ani şi este în clasa a patra. Locuieşte la periferia municipiului Petroşani, pe malul râului Jiu, într-un ghetou. Mai are patru fraţi mai mici, iar părinţii lui sunt extrem de săraci. Toţi banii pe care i-au câştigat în această vară s-au dus pe mâncare. „Nu avem cu ce să cumpărăm tot ce trebuie pentru că sunt scumpe şi noi primim puţini bani. Hăinuţe au de anul trecut, le poartă tot pe alea, dacă nu sunt bani”, a spus Marcel capul familiei.
Norocul lor este o asociaţie umanitară din Petroşani, care îi primeşte pe micuţi după orele de şcoală.

Laptele şi cornul, principala masă
În aceeaşi zonă săracă a municipiului Petroşani trăiesc în cocioabele care stau să se dărâme dintr-un moment în altul, alţi zece copii. Îmbrăcaţi sărăcăcios, aceştia merg la cursuri pentru suplimentul primit de la stat. Laptele şi cornul este pentru ei, de multe ori, principala masă a zilei. „Ne place la şcoală pentru că ne dau brânză topită, corn şi biscuiţi. Unii nu le vor şi ni le dau nouă”, a spus Florin Marga, un băieţel de opt ani.
Cele 100 de familii din cătunul Dâlja nu au nici măcar un microbuz pentru a ajunge la şcoala aflată la aproximativ 8 kilometri. Astfel, aproximativ 40 de copii facpe jos drumul spre şcoală. Conducerea Şcolii Generale Numărul 2 din Petroşani, unde învaţă şcolarii din Dâlja, a ridicat această problemă primarului Tiberiu Iacob-Ridzi, care a cerut Inspectoratului un microbuz. Numai că răspunsul ISJ a fost negativ.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite