Construcțiile și serviciile „reglează“ piața muncii în județul Hunedoara. Contrabalansul e “asigurat” de disponibilizări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primăvara revitalizează domeniul construcțiilor
Primăvara revitalizează domeniul construcțiilor

Începutul lunii aprilie consemnează o creştere a cererii de forţă de muncă în două sectoare economice importante ale judeţului Hunedoara: construcţiile şi serviciile.Cu toate acestea, disponibilizările anunțate mențin rata oficială șomajului în jurul cifrei de șase la sută.

Potrivit datelor furnizate de Agenția  Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă comparativ cu lunile ianuarie și februarie când oferta de job-uri nu depășea 150 de posturi, începând cu jumătatea lunii martie oferta angajatorilor aproape că s-a triplat. “E un fenomen previzibil. Primăvara începe munca în domeniul construcțiilor și în cel al serviciilor. Interesant este faptul că majoritatea administratorilor de firme de construcții a preferat să-și țină angajații în șomaj tehnic pentru a nu-i pierde. Și pe piața serviciilor urmează deschiderea teraselor iar patronii caută angajați”, a declarat Vasile Iorgovan, directorul AJOFM Hunedoara.
De asemenea, un trend pozitiv se înregistrează şi în ceea ce priveşte sectorul industriilor unde, numai în ultimele două săptămâni oferta de locuri de muncă a crescut constant.  Acestea sunt primele semnale pozitive legate de evoluţia economiei în al doilea trimestru, după ce, în primele luni ale anului, aceasta a fost blocată din cauza vremii nefavorabile. “Agitația în sectorul construcților a început. Angajatorii caută atât meseriași cât și forță de muncă calificată. Din punctul meu de vedere acest domeniu va crește în acest an. Există atât proiecte imobiliare începute cât și proiecte care vor demara în acest an”, a declarat Mihai Fodor, managerul unei firme de construcții.
Apropierea sezonului cald generează locuri de muncă în industria serviciilor. “Chiar dacă nu s-au deschis încă terasele este bine să-ți recrutezi ospătarii și barmanii din timp. Asta pentru a nu risca să fii obligat să angajezi neprofesioniști”, spune Cosmin Iuga, patronul unei terase din Hunedoara.
Pe de altă parte, în următoarea perioadă vor avea loc şi concedieri de personal, iar numărul celor care vor rămâne înainte de sărbătorile de Paşte fără serviciu se ridică la 500. La sfârşitul lunii trecute, potrivit datelor prezentate de AJOFM Hunedoara, şi-au anunţat intenţia de a face disponibilizări de personal patru unităţi economice, respectiv Mondoscarpa Hunedoara – 291 din 328 de angajaţi, Key Safety Systems Brad – 115 din 934 angajaţi, CFR - 15 persoane şi Chimica Orăştie – 80 din 343 de angajaţi.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite