Competiția "Trofeul Someleriei" l-a desemnat pe hunedoreanul Eduard Jakab cel mai bun somelier din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eduard Jakab, cel mai bun somelier român
Eduard Jakab, cel mai bun somelier român

Cu o experiență de peste 10 ani în domeniul vinurilor, Eduard Jakab a reușit câștige ce-a de-a XII-a ediţie a Trofeului Someleriei 2012, eveniment organizat la finele săptămânii trecute de Asociaţia Somelierilor din România şi Cramele Halewood.


În concurs au fost înscriși 20 de somelieri din întreaga ţară în competiţia însă cel care a convins prestigiosul juriu că merită titlul de cel mai bun somelier al anului în România a fost deveanul Eduard Jakab. Acesta a reușit să impresioneze juriul prin cunoştinţele sale în domeniul servirii vinului, atât în ceea ce priveşte probele teoretice, cât şi cele practice. Competiţia din acest an a fost organizată în memoria lui John E. Halewood – fondatorul grupului Halewood România şi s-a desfăşurat în mai multe etape.
 Probele au fost dificile, iar la probele din finala competiţiei participanţii au trebuit să treacă testul de decantare şi servire, o probă de degustare şi una de corectare a greşelilor dintr-un meniu. De asemenea, juriul a urmărit şi cunoştinţele somelierilor în ceea ce priveşte asocierea vinurilor cu mâncarea. La finalul probelor, juriul a decis: Titlul de cel mai bun somelier al anului în România este adjudecat de Eduard Jakab.

„Am fost antrenat cu cutia de arome. Este în dotarea instructorilor care pregătesc somelieri. Sunt între 50 şi 350 de sticluţe numerotate cu aromele principalelor vinuri de top de pe  plan mondial. Periodic, mi se punea sub nas o sticluţă din cutie. Trebuia să spun după aromă ce vin este. Mi-am dezvoltat astfel memoria olfactivă strict necesară recunoaşterii tipurilor de vin”, spune specialistul. A participat în zece ani la câteva mii de degustări. Nu uită calitatea excepţională a unui vin Chateau Petrus  vechi  de 20 de ani, dar nici oferta unui Chateau Palmer din 1970, vin pentru care clienţii de pe vas scoteau din buzunar 1800 de euro per butelie, sau,  perla coroanei, un Screaming Eagle Napa Valley, vinul californian care diminua contul clientului cu 3000 de dolari de fiecare sticlă. Cel mai vechi vin care i-a trecut lui Eduard Jakab prin mână a fost o butelie din Chateau Latour din 1957. „Vinul intrase deja în declin, dar respecta  calitatea necesară pentru consum.  Avea 49 de ani când l-am turnat în pahare”, îşi aminteşte expertul.

Eduard Jakab spune că expertiza sa în materie de vinuri nu poate fi fructificată în judeţ. „Sunt invitat în ţară la diverse campanii de promovare a vinurilor. Dar e o activitate sporadică. Am primit recent un post de şef al departamentului vinuri pe una din navele unui mare operator de croaziere de lux. Acolo voi avea materialul didactic necesar pentru a deveni maestru somelier”, spune Eduard Jakab.


Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite