Hunedoara: Comerţul hunedorean, pe marginea prăpastiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: Comerţul hunedorean, pe marginea prăpastiei
Hunedoara: Comerţul hunedorean, pe marginea prăpastiei

Pe fondul puterii slabe de cumpărare, vânzările din magazine au scăzut cu aproximativ 50 la sută. Aproximativ 25 la sută dintre magazinele alimentare din judeţ s-au închis. Nici hipermarketurile nu o duc prea bine.

Caiete pline cu datornici, facturi neachitate către furnizori şi TVA neplătit de luni de zile. Acesta este tabloul sumbru de care se lovesc, zi de zi, patronii de magazine alimentare de cartier, din judeţ. Sub o formă sau alta, lucrurile au scăpat de sub control. Astfel, unii nu mai reuşesc să-şi recupereze banii de pe marfa dată pe datorie, alţii nu mai au puterea financiară de a achita datoriile către furnizori, iar alţii închid, pur şi simplu, magazinul, din cauză că profitul nu le mai acoperă nici măcar chiria pe spaţiu.
"Ceea ce se întâmplă acum în comerţ este dezastruos. Clienţii abia ne trec pragul şi majoritatea cumpără pe datorie. Pur şi simplu nu mai sunt bani. Singura speranţă sunt sărbătorile de iarnă. Sper să reuşesc să rezist până la Crăciun, ca să mai fac ceva vânzare”, declară Remus Maroleanu, patronul unui ABC din Deva.

Să vină Moş Crăciun!
Ideea sărbătorilor salvatoare de iarnă a aprins imaginaţia mai multor patroni de magazine de cartier. “Vânzările au scăzut cu aproximativ 50 la sută, dacă mă raportez la aceeaşi lună a anului trecut. Marfa zace în galantare şi nimeni nu se apropie de ea. Doar Moş Crăciun ne mai poate scoate din acest ritm. Mă refer aici la sărbătorile de iarnă. Mă uit la cei care au avut magazine pe aceeaşi stradă cu mine şi văd că au închis. Eu sper să rezist până în decembrie” spune Cosmin Resiga, administratorul unui magazin alimentar din Deva. Nici pentru marile hipermarketuri din judeţ situaţia nu este mai fericită. Unul s-a închis deja, iar de la un altul 40 de persoane au ajuns în şomaj, fără un loc de muncă.

Se anunţă scumpiri la carne şi lapte
Procesatorii de carne şi produse lactate anunţă noi scumpiri. “Costurile de producţie cresc de la lună la lună. Materia primă este adusă din afara ţării. Mezelurile se vor scumpi cu 20 la sută spre sfârşitul anului”, declară Marius Furdui, directorul economic al unei firme de procesare a cărnii din judeţ.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite