Oaze rurale hunedorene cu PIB-ul pe locuitor mai mare ca la Deva

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dispensarul din Şoimuş arată ca o clinică privată de la oraş
Dispensarul din Şoimuş arată ca o clinică privată de la oraş

Comunele Veţel şi Şoimuş bat în buget alocat pe cap de locuitor reşedinţa de judeţ. Locomotivele bugetare ale cele două comune, Electrocentrale SA şi HeidelbergerCement, au plătit anul trecut 5,3 milioane de lei taxe şi impozite

Comunele hunedorene Veţel şi Şoimuş sunt sinonime pe harta bugetară a judeţului cu brandurile Electrocentrale SA Mintia,  respectiv,  HeildelbergCement Chişcădaga. Taxele şi impozitele plătite de aceşti giganţi economici, aflaţi pe teritoriul administrat de primăriile celor două comune, fac ca bugetul pe cap de locuitor al acestora să fie mai mare decât în Deva, reşedinţa de judeţ.

Un calcul simplu arată că la Veţel, de exemplu, anul trecut, fiecărui locuitor i-a revenit, ca parte din bugetul local, o sumă de aproximativ 2.600 de lei, cu peste 300 de lei mai mult decât PIB-ul disponibil pentru un devean.

Comune „urbanizate”


Ce avantaje au locuitorii din statutul privilegiat pe care îl conferă sursa proprie de finanţare a bugetului local? La Veţel,  de exemplu, localnicii se bucură de  televiziune prin cablu gratuită. Factura TV este plătită de primărie. La Şoimuş echiparea dispensarului comunal îl face să pară o clinică de lux dintr-o metropolă universitară. Prin comparaţie cu mediul rural hunedorean, cele două comune supra-bugetate nu se confruntă cu problemele tipice ale localităţilor de la sat.  Au asfalt pe străzi, gaz metan,  biserici noi, monumente istorice întreţinute,  cămine culturale şi şcoli renovate, iar albiile râurilor sunt regularizate împotriva inundaţiilor. Cele două comune hunedorene s-au apropiat cel mai mult de standardul de civilizaţie specific localităţilor urbane.

Criză cu amortizor

Circa 4,1 milioane de lei, aproximativ 60 la sută din totalul bugetului comunei Veţel, au venit în 2009 din impozitele plătite de Electrocentrale Mintia, în timp de la Şoimuş  au intrat în anul trecut 1,2 milioane de lei prin viramente de la multinaţionala de ciment. Sumă ce a reprezentat un sfert din bugetul Şoimuşului.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite