Ciobanii anunţă preţuri record pentru carnea de miel: 22 de lei pentru un kilogram

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Ciobanii hunedoreni anunță pentru anul acesta un preț la carnea de miel cu aproximativ 25 la sută mai mare decât anul trecut. Motivul scumpirilor îl reprezintă, spun ei, iarna lungă, care a făcut ca furajarea oilor să ardă buzunarele ciobanilor.

Dacă anul trecut Paștele a căzut la începutul lunii aprilie, iar mieii nu au crescut suficient de mult, înaintea Sărbătorilor de Paşti din acest an ciobanii vor prezenta miei grași și frumoși.

O haită numeroasă de maidanezi stăpâneşte şi terorizează centrul municipiului Deva

Un maidanez a devenit poştaşul judecătorilor din Petroşani

Singurul inconvenient va fi prețul. Dorin Costa, cioban din zona comunei Brănișca, susţine că un kilogram de carne de miel în viu va ajunge la 22 de lei. “Dacă vinem sub prețul acesta ieșim în pierdere. Am avut o iarnă lungă iar cheltuielile cu furajarea au fost foarte mari. Miei sunt mari, frumoși și se vând pe alese. Dar prețul este nenegociabil”, spune ciobanul.

Și Mircea Maier, cioban din zona comunei Ilia susține același lucru. “Nu o să ne îmbogățim dar trebuie să ne acoperim cheluielile și să merite și munca noastră. Am 400 de oi și muncesc de dimineața până noaptea târziu. Dacă nu reușesc să vând la prețul minim de 20 de lei, o să-i vând pe toți odată arabilor”, spune Maier.

Hunedorenii spun că indiferent de preț vor cumpăra carne de miel. “Prefer un kilogram de carne de miel românesc decât unul adus de prin alte țări. Păcat că se scumpește. Dar asta e. O să cumpăr mai puțin”, spune Mioara Neagu din Deva.  Anul trecut hipermarketurile din județ au oferit hunedorenilor carne de miel adusă tocmai din Noua Zeelandă la prețul de 16 lei kilogramul. Cu toate acestea ciobanii spun că au vândut foarte bine marfa autohtonă.

18 aprilie dă startul sacrificărilor
Potrivit lui Marius Lăzărescu, directorul Direcției Sanitar Veterinare Hunedoara la nivelul județului vor exista 11 centre de sacrificare de unde hunedorenii pot să-și achiziționeze carnea de miel. “Centrele vor funcționa în principalele orașe și municipii. Toată activitatea va fi supravegheată de medici veterinari. centrele de sacrificare vor fi deschise începând din 18 aprilie”, a declarat Lăzărescu.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite