Hunedoara: Ioan Chitic aduce Europa pe dealul Cincişului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: Ioan Chitic aduce Europa pe  dealul Cincişului
Hunedoara: Ioan Chitic aduce Europa pe dealul Cincişului

Are 32 de ani, a terminat două facultăţi şi a preluat fostul CAP din satul Cinciş, unde a deschis cel mai modern centru individual de prelucrare a laptelui din judeţ.

PROFIL

Născut. 02.10.1977
Profesie. Fermier
Educaţie. Facultatea de Comerţ şi Turism Deva, Facultatea de Teologie Oradea
Familie. Căsătorit, are doi copii

De la simplu absolvent de şcoală sanitară ajuns direct din banca liceului în şomaj, Ioan Chitic a devenit unul dintre cei mai prosperi oameni din Cinciş: a preluat fostul CAP din sat, în baza legii care oferea în folosinţă gratuită tinerilor care s-ar fi stabilit la ţară clădirile şi terenurile, iar în mai puţin de cinci ani a amenajat aici un centru de prelucrare a laptelui, dar şi-a ridicat şi casă de locuit. Are 130 de oi, şase vaci, trei cai de călărie şi subliniază că poţi să-i zici oricum, numai cioban nu.

Totul e posibil

Hunedoreanul este exemplul tipic de tânăr de succes, care a avut suficientă ambiţie pentru a le demonstra tuturor că nimic nu este imposibil. „Toată viaţa am avut animale, aşa că, după ce am stat un an în şomaj, m-am căsătorit şi am depus proiectul pentru instalarea la fermă, cu ajutorul lui Aurel Rizescu. El se ocupa de reconversia persoanelor din fostele zone miniere şi tot el mi-a scris un proiect fără cusur”, a povestit Ioan Chitic.

„Am fost în viitor”

După ce a obţinut clădirea, tânărul a beneficiat de o bursă de specializare în Germania. A arat, a discuit şi a recoltat cereale la fel ca un agricultor cu state vechi, dar ce e mai important, acolo i-a venit ideea „brânzăriei”, cum îi place s-o numească. „Occidentul are tot ce noi nu avem: tehnologie, genetică, organizare perfectă. Bursa asta pe mine m-a trimis în viitor şi acolo am gândit centrul de prelucrare, la standarde pe care legislaţia românească nu le cerea, la vremea aceea”, a adăugat Ioan.
Nimeni nu l-a încurajat, ba dimpotrivă, spune că până şi tatăl său i-a spus că acel centru cu spaţii speciale pentru recepţie, prelucrare, maturare şi livrare, cu duş pentru angajaţi, tocmai pe dealul Cincişului, pe care tocmai l-a realizat, este un vis.

Autoutilitară unică în România

Centrul lui Chitic furnizează produse în comună şi în Hunedoara, turiştilor care vin la pensiunile din zona de agrement. După ce a beneficiat de mai multe proiecte de subvenţionare, tânărul aşteaptă acum o autoutilitară pentru însămânţări artificiale şi un stand de contenţie.
„Aceasta îmi va permite să fac inseminări artificiale prin ţară, voi avea un container cu ustensile de monitorizare a gestaţiei, dar şi un stand de contenţie, care permite imobilizarea bovinelor şi tratarea acestora”, a adăugat hunedoreanul.

Întrebări şi răspunsuri

Cum vă vedeţi peste 10 ani?
Sper că totul va fi mecanizat. Intenţionez ca peste cinci ani să am nu 130 de oi ţurcane, ci doar 50 de oi frize, germane. În Germania, dacă spui că ai 500 de oi, lumea te crede bogat, însă 50 de frize dau lapte cât 500 de ţurcane.

La ce distanţă de centru se află stâna?
Tabăra de vară, cum se numeşte, mai nou, este la 7 kilometri. Am acolo trei angajaţi, trei ciobani, iar eu merg şi iau laptele.

Cine vă ajută la producerea brânzei?
De asta se ocupă soţia mea, Adela, care a urmat un stagiu în Elveţia şi ştie exact ce trebuie să facă. De altfel, nici nu aş avea încredere în altcineva.

Ce-i place

„Să muncesc şi să fiu la curent cu tot ceea ce este nou. Nu poţi să faci performanţă, dacă nu  ştii toate noutăţile din domeniu. Suntem abonaţi la reviste de specialitate, mergem la expoziţii şi avem internet wireless”, a spus Ioan.

Ce nu-i place

Invidia oamenilor, reticenţa lor la schimbare şi să audă că: „Asta nu se poate!”. „Nu îmi place să nu fiu liber sau să lucrez la patron. Mie nu-mi spune nimeni la ce oră să mă trezesc, dar am şi eu stăpâni: clienţii şi animalele”, a mai spus Ioan.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite