Hunedoara: Celulă de criză pentru gripa porcină în şcolile hunedorene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În unităţile de învăţământ s-au constituit comitete de gripă. Elevii care strănută sau tuşesc sunt monitorizaţi de dascăli şi de medicii, respectiv asistenţii şcolari.

Citeşte şi:

Mai puţine viroze respiratorii

Spitalele hunedorene fac angajări în criză

18 elevi au avut note umflate la bacalaureat


Inspectoratul Şcolar Judeţean Hunedoara a solicitat tuturor unităţilor de învăţământ constituirea unor comitete de gripă la nivelul fiecărei şcoli şi grădiniţe. Acestea sunt formate din trei până la cinci persoane care trebuie să monitorizeze starea de sănătate a elevilor. ,,Din comitetele de gripă fac parte medicul sau asistentul şcolar, iar în unităţile în care astfel de cadre nu există este obligatoriu ca în comitetul de gripă să fie inclus profesorul de biologie şi cel care predă materia opţională Educaţie pentru Sănătate”, a declarat inspectorul şcolar adjunct Ilie Pârvan, din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara.

Măşti antigripă
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean susţin că elevii au fost informaţi de existenţa acestor comitete de gripă. La orele de dirigenţie, şcolarilor li vorbeşte despre măsurile de igienă şi prevenire a infecţiilor căilor respiratorii care, netratate, se pot agrava. În plus, unităţile de învăţământ au fost sfătuite să-şi procure din fonduri proprii măşti de protecţie împotriva gripei, fie sezonieră, fie nouă. În ciuda tuturor acestor aspecte, părinţii şi copiii susţin că nu ştiu de existenţa acestor măsuri antigripă în şcoli.

Măsuri ineficiente
,,Nu mi-a spus copilul nimic despre aşa ceva. E bine că s-au înfiinţat aceste comitete, însă nu cred că sunt eficiente. Având în vedere că şcolile reprezintă locuri în care aglomeraţia îşi spune din plin cuvântul, e suficient ca un copil să aibă gripă sezonieră sau gripă nouă că automat va contamina şi alţi colegi”, a spus Adina V., mămica unui elev în clasa a VI-a.

Viroze respiratorii în creştere
În perioada 19-25 octombrie, aproximativ 2.300 de hunedoreni au fost diagnosticaţi cu infecţii respiratorii acute, iar peste 60 dintre aceştia au fost internaţi. Aproximativ 700 dintre bolnavi au fost copii cu vârste între 5 şi 14 ani, dintre care 20 au rămas internaţi în spital. Faţă de începutul lunii octombrie, numărul persoanelor care s-au prezentat la medic cu probleme de sănătate şi au fost diagnosticate cu viroze respiratorii este în creştere cu aproape 20 la sută. Până la ora actuală, la nivelul judeţului nu s-a înregistrat niciun caz de gripă sezonieră sau nouă.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite