Ce va rămâne în urma demolărilor de pe vechea platformă siderurgică a Hunedoarei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu excepţia unui vechi siloz din combinat, clădirile de pe fosta platformă industrială au fost doborâte la pământ. Hunedoara pune la dispoziţie dezvoltatorilor aproape 140 de hectare de teren intravilan, care însă în prezent nu poate fi folosit.

Acţiunile de demolare a clădirilor construite în anii de comunism pe vechea platformă industrială din municipiul Hunedoara s-au derulat cu repeziciune.

LEGENDE ÎNTUNECATE: Cum a devenit Hunedoara gulag pentru prizonierii ruşi şi pentru evrei

Căzut sub blestemul comorilor: Florin Râmbetea a povestit cum i-au schimbat brăţările dacice destinul

EXCLUSIV: Imagini de colecţie cu mahalalele municipiului Hunedoara, oraşul coloniilor muncitoreşti din primii ani ai comunismului

În ultimii doi ani, din zecile de construcţii ale fostului combinat siderurgic, întinse pe o suprafaţă de 138 de hectare, nu au mai rămas decât munţii de moloz, unde zilnic romii scormonesc în căutare de fier vechi şi materiale de construcţii. În următoarele săptămâni, susţin reprezentanţii Ecosid, societatea care gestionează demolările, va fi dezintegrată şi ultima clădire importantă de pe platformă: un siloz imens, înalt de peste 20 de metri, transformat de timp într-o ruină.

FOTOGALERIE: Cum au fost puse la pământ „turnurile gemene” din Hunedoara, ultimele simboluri ale măreţiei combinatului

VIDEO Centrala blestemată din vechiul combinat siderurgic al Hunedoarei a fost dinamitată

Demolări, da, ecologizare, nu
Chiar dacă în urma distrugerilor rămâne o suprafaţă imensă de teren intravilan, acesta nu poate fi folosit, iar planurile de dezvoltare a zonei au rămas doar la stadiul de idei.

„Există un proiect de ecologizare a 20 de hectare de teren, de pe vechea platformă industrială a Hunedoarei. Proiectul a fost depus la Agenţia Regională de Dezvoltare şi este în stadiu de evaluare”, susţine Monica Rada, consiliera primarului Hunedoarei.  

FOTOGALERIE: EXCLUSIV Imagini inedite cu Nicolae Ceauşescu, salvate dintr-o clădire părăsită a combinatului din Hunedoara

FOTOREPORTAJ: Incursiune în "casa bântuită", vechea clădire istorică a arhivelor combinatului din Hunedoara

EXCLUSIV: Imagini de colecţie cu mahalalele municipiului Hunedoara, oraşul coloniilor muncitoreşti din primii ani ai comunismului

Gheorghe Cical, directorul SC Ecosid,  a precizat că în cazul în care proiectul respectiv va primi finanţare, terenul situat în zona Castelului Corvinilor va fi destinat înfiinţării unei zone de agrement care va cuprinde un muzeu, parcuri, ateliere meşteşugăreşti, toate menite să atragă turişti.

Idei de afaceri
Pentru restul suprafeţei fostului combinat, toate proiectele de dezvoltare au rămas doar la stadiul de idei. Între acestea se numără planul construirii unui ansamblu rezidenţial, al înfiinţării unui parc industrial şi chiar al unei centuri ocolitoare a municipiului Hunedoara.  „De terenurile din combinat s-au interesat mai mulţi investitori. Există însă unele probleme, legate de ecologizare şi de accesul la utilităţi, cum ar fi gazul, dar sperăm că în viitor le vom rezolva”, a precizat Gheorghe Cical.

Citeşte AICI un reportaj despre monumentul istoric devenit o "casă bântuită".

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite