Cavalerii medievali - oamenii care au schimbat faţa Castelului Corvinilor din Hunedoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ordinul cavaleresc de Hunedoara. Foto: Ciprian Julei.
Ordinul cavaleresc de Hunedoara. Foto: Ciprian Julei.

La fiecare sfârşit de săptămână, începând cu luna aprilie şi până toamna târziu, Ordinul Cavalerilor de Hunedoara organizează spectacole care cuprind lupte cavalereşti, dansuri ale domniţelor ori însoţesc  în turul monumentului turiştii, care se declară încântaţi şi promit că vor reveni la castel.

CITEŞTE ŞI: Templierii s-au dus la Castelul Corvinilor

Mai mult, cu ocazia sărbătorilor oraşului, la Hunedoara se reunesc ordine ale cavalerilor din toată ţara, care susţin, laolaltă cu hunedorenii pasionaţi de istorie medievală, turniruri sau reconstituiri ale unor atacuri asupra celui mai mare monument medieval din sud-estul Europei.

Cavaleri voluntari
Toate activităţile cavalerilor hunedoreni, de la confecţionarea armurilor şi a arsenalului de luptă, specifice sec. al XV-lea, până la rochiile domniţelor sau conceperea unei scenografii pentru recostituirile luptelor medievale sunt făcute în regim de voluntariat. Coordonatorul ordinului, Marius Badiu, a declarat că hunedorenii intenţionează permanentizarea prezenţei lor la castel. „Pentru că noi suntem voluntari, fiecare având un loc de muncă diferit, ne întâlnim în limita timpului liber. Chiar şi aşa, în sezon nu lipsim în aproape niciun week-end de la castel. În 9 februarie am depus un memoriu la Primărie, pentru a vedea dacă există posibilitatea unei colaborări, astfel încât să susţinem cu regularitate la castel demonstraţii de luptă medievală”, a spus Badiu.

Nu sunt bani la buget
Viceprimarul Hunedoarei, Robert Dan, a declarat pentru Adevărul de Seară că în acest moment Primăria nu îşi poate permite să facă angajări, deşi a recunoscut că prezenţa cavalerilor la Castel este benefică pentru turismul hunedorean. „Cavalerii dau viaţă Castelului, este adevărat, însă bugetul local nu mai poate suporta cheltuieli suplimentare. Noi i-am sprijinit atunci când a fost nevoie, asigurând masa, cazarea şi transportul ordinelor pe care ei le-au invitat la sărbătorile oraşului. Numărul turiştilor a crescut în ultimii ani, însă nu putem stabili cât din această creştere li se datorează cavalerilor”, a adăugat viceprimarul oraşului. Robert Dan mai spune că o variantă pentru permanentizarea spectacolelor medievale la castel ar fi accesarea de către cavaleri a fondurilor puse la dispoziţie de autorităţile naţionale sau europene.

Ordonanţa blochează angajările
Şi directorul Muzeului Castelului Corvinilor, Nicolae Cerişer, declară că Ordinul Cavalerilor de Hunedoara a adus beneficii incontestabile turismului local, dar susţine că efectele ordonanţei guvernamentale din 2009 privind sistarea angajărilor sunt valabile şi în acest an. „Din 2005 şi până în 2009 numărul vizitatorilor la Castelul Corvinilor s-a dublat, ajungând la 100.000 de turişti pe an, sunt 12 posturi disponibile în organigramă, însă nu se pot face angajări deocamdată. Nu pot face promisiuni în acest sens, chiar dacă acest mod de a atrage turişti este inedit şi mult mai interesant, comparativ cu regimul muzeal, conservator şi strict”, a menţionat Cerişer. Până când administraţia locală va găsi sursele de finanţare necesare pentru a-i susţine pe cavaleri, aceştia au declarat că îşi vor continua activitatea ca voluntari. Ei au adăugat că publicul din ţară este încântat de prestaţia lor, aşa că urmează ca în lunile următoare să participe la mai multe spectacole medievale, printre care unul la Braşov şi posibil unul la Bucureşti.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite