Castelul Corvinilor mai frumos decât Peleșul și Branul și pe locul opt în topul frumuseților din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castelul Corvinilor stârnește admirația europenilor
Castelul Corvinilor stârnește admirația europenilor

Considerat de europeni drept o destinație turistică “de vis”, Castelul Corvinilor din Hunedoara a reușit să ocupe poziția a opta în topul celor mai frumoase construcții medievale din Europa surclasând castelul Peleș sau Bran.

Conform top-ului realizat de experții de la Lonely Planet pe primul loc al destinaţiilor “de vis” se clasează castelul (Hrad-ul) din Praga, Cehia, un complex care include zidurile cetăţii, o catedrală, căsuţe şi străzi medievale şi un palat. Următoarele două poziții sunt ocupate de Castelul Eilean Donan din Scoţia respectiv de  Schloss Neuschwanstein, Bavaria – Germania. De altfel, Castelul Corvinilor nu se află la primul titlu de acest gen. În 2009, un alt sondaj realizat de Lonely Planet a plasat castelul de la Hunedoara pe locul al III-lea în topul celor mai înfricoşătoare castele din lume. Cu toate acestea  Castelul Corvinilor din Hunedoara a fost vizitat, anul acesta, de puţin peste  70.000 de persoane. În comparaţie cu acest reper turistic, pragul Muzeului Naţional Peleş a fost trecut de un număr dublu de vizitatori, iar cel al Castelului Bran de circa 195.000 de turişti. Directorul castelului, Nicoale Cerişer, a spus că numărul turiştilor a scăzut cu şase la sută comparativ cu 2010. „Deocamdată, avem un flux de turişti constant, majoritatea din Ungaria. În privinţa încasărilor, acestea sunt relativ reduse şi din cauză că preţul biletului este mult mai mic decât în celelalte locaţii”, a declarat Cerişer.
Nici în privința renovării situația nu se prezintă tocmai roză. Începute încă din anul 1998, lucrările de restaurare au costat pâna acum două milioane de euro, bani care au venit atât de la Primaria Municipiului Hunedoara, cât şi de la Ministerul Culturii. În 2011, o comisie a Ministerului Culturii a sistat lucrările de restaurare din cauza unor vicii de procedură. “Lucrările lasă de dorit. Nu există un proiect. Nu poţi să faci restaurare pe bucăţi. Până nu avem un proiect pentru tot castelul nu putem merge mai departe , anumite lucruri trebuie remediate”, a declarat Kelemen Hunor, ministrul Culturii la ultima vizită efectuată în județul Hunedoara.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite