Carnaval: "Ia-mă nene" cu parapanta, varianta "pe aripile vântului din Parâng"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tomy Coconea. Foto: Maximilian Gânju.
Tomy Coconea. Foto: Maximilian Gânju.

La concursul de astăzi sunt invitaţi peste 150 de „zburători”, organizatorii lăsând posibilitatea participanţilor să se „deghizeze” după bunul plac. Parapantiştii se vor lansa de la o înălţime de 1550 de metri cu aterizare la baza telescaunului.

Astăzi, turiştii care urcă în Parâng vor putea vedea soarele doar prin ferestrele lăsate pe cer de aripile parapantelor. Circa 150 de parapantişti îşi vor întinde aripile la cea de-a noua ediţie a „Carnavalului Aerociudaţilor”. Organizator este nimeni altul decât vicecampionul de la competiţia mondială extremă X-Alps, hunedoreanul Toma Coconea. „Acest festival dă startul competiţilor de parapantă din şara noastră. Practic este prima noastră întâlnire oficială din acest sezon de zbor. Au venit colegi din Sibiu, Braşov şi din multe alte zone ale ţării, o mulţime de parapantişti pentru acest concurs. Avem invitaţi şi parapantişti din străinătate, nu am primit confirmarea lor că vor sosi, dar este posibil să avem suprize. S-a mai întâmplat să vină fără să ne confirme participarea, în buna tradiţie a aerociudaţilor. Oricum, vremea ţine cu noi”, spune Toma Coconea. În buna tradiţie a manifestării, fiecare parapantist este liber să se costumeze în zbor cum doreşte cu o condiţie: să provoace râsul celor care privesc.

Începând cu ora 11, turiştii vor avea ocazia să vadă pe deasupra Parângului zburând vrăjitoare, elefanţi sau chiar porci, iar surprizele nu se opresc aici „ameninţă” organizatorii spectacolului. Potrivit lui Tony Coconea,  Festivalul sau Carnavalul Aerociudaţilor,  cum se mai numeşte întrecerea parapantiştilor din masivul Parâng,  este versiunea românească a „Coupe Icare St Hilaire” din Franţa, o competiţie fără miză sau mai bine spus cu un singur obiectiv, acela de a stârni uimire şi hohote de râs miilor de turişti aflaţi în staţiunile montane unde aceasta se derulează. Aşadar, sute de iubitori ai parapantei încearcă sa realizeze acrobaţii în aer costumaţi care mai de care mai ciudat. Carnavalul aerociudaţilor face astăzi nouă ani şi a devenit o tradiţie în Parâng. Zborurile cu parapanta şi costumele vor fi jurizate de o comisie formată doar din fete frumoase, la fel ca şi în anii trecuţi.


Afacere pentru cabanieri
Salvamontiştii din staţiune s-au pregătit şi ei pentru spectacolul de parapantă mai ales că sunt aşteptaţi peste 1000 de turişti, fani ai zborurilor cu fâşia de pânză. „Spectacolul va fi foarte frumos, vor fi sportivi care vor zbura cu parapanta costumaţi ciudat. Fiecare ediţie derulată în Parâng s-a bucurat de succes şi cred că şi la ediţia din acest an va fi la fel”, spune Dumitru Bârlida, şef Salvamont Parâng. Concurenţii se vor lansa în aer cu parapantele de pe platoul de la cota 1.550 de metri din zona Parângului Mic, acolo fiind, după cum au explică organizatorii, curentul cel mai potrivit pentru lansarea parapantei, în această perioadă a anului şi vor ateriza la baza Parângului, la punctul de îmbarcare al telescaunului.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite