Hunedoara: Ţepele cu file CEC iau amploare în recesiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 200 de administratori de firme sunt cercetaţi pentru înşelăciuni cu file CEC.

Poliţia se confruntă, anul acesta, cu tot mai multe înşelăciuni cu file CEC. În ultimii patru ani, poliţiştii Biroului de Investigare a Fraudelor Hunedoara raportau o scădere importantă a infracţiunilor de emitere de file CEC fără disponibil în cont. Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IPJ)Hunedoara, fenomenul a luat iar amploare. În primele cinci luni ale acestui an s-au înregistrat 181 de cazuri.

„Începem să ne confruntăm cu tot mai multe cazuri de infracţionalitate economică, în cele mai multe situaţii fiind vorba de fals şi uz de fals. Pe poziţia a doua în acest top negativ se află emiterea de file CEC fără acoperire. În ceea ce priveşte distribuţia geografică a acestor infracţiuni, Hunedoara, Deva şi Petroşaniul ocupă primul loc, lucru explicabil prin faptul că în aceste oraşe funcţionează majoritatea firmelor din judeţ”, a declarat Bogdan Niţu, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Hunedoara.

Prinde orbul, scoate-i ochii

În principiu, o escrocherie cu file CEC se derulează simplu. Un administrator al unei firme achiziţionează produse de la o altă firmă, pentru care plăteşte cu o filă CEC. În momentul scadenţei, cel care a livrat marfa aşteaptă ca banca de unde a fost emisă această filă să facă plata. Problema este că, neexistând bani în cont, banca nu poate efectua operaţiunea. Aşa se face că păgubitul aleargă să-şi recupereze banii de la cel care l-a înşelat. În majoritatea cazurilor escrocul nu mai poate fi găsit. 

Infractori din greşeală


„Există şi patroni care au emis file CEC aşteptând să primească bani de la alţi parteneri de afaceri, pentru care a prestat diferite servicii. Dar aceştia sunt blocaţi din cauza crizei. Astfel patronul respectiv ajunge în imposibilitate de plată”, a declarat Bogdan Niţu.

Valoarea totală a delapidărilor în aceste dosare depăşeşte un milion de euro. Cel mai actual caz este al fostului director al firmei de brokeraj SSIF Broker SA Cluj-Napoca, Adriana Constantin, care este cercetată de poliţişti după ce mai mulţi cetăţeni au reclamat că au rămas fără banii plasaţi la Bursă prin intermediul acesteia.

Pedepse destul de dure


Codul Penal prevede sancţiuni destul de dure pentru cei care emit file CEC fără acoperire. Astfel, în funcţie de prejudiciul adus şi de modul în care s-a săvârşit infracţiunea, pedeapsa poate varia între 3 şi 15 ani de închisoare. În cazul cauzelor complexe, pedeapsa aplicată poate ajunge şi la 20 de ani de puşcărie.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite