CAMPANIE ADEVĂRUL DE SEARĂ: Revista presei din perioada anilor 1961-1963

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adevărul de Seară Deva-Hunedoara va desfăşura, timp de cinci zile, campania intitulată „Revista presei din anii 1961-1963”. Cotidianul pe care-l vom avea în vedere este „Drumul socialismului”. Din ediţiile datate 14 martie aflăm detalii despre sesiunea de constituire a sfatului popular regional Hunedoara, despre vizita unor ziarişti sovietici, dar şi despre programul radiofonic specific acelor ani.

„Drumul Socialismul”, ediţia din 14 martie 1961, se deschide cu articolul  „Sesiunea de constituire a sfatului popular regional Hunedoara”, alături de care se află angajamentele pe care şi le iau minerii din Deva.

Să îmbunătăţească calitatea concentratelor cu 8,8 la sută şi a minereului extras cu 0,5 la sută, să sporească cantitatea de minereu extras cu 2,5 la sută, iar de minereu prelucrat cu doi la sută” sunt doar câteva din promisiunile pe care ortacii şi le asumă.

image

Elena Ioan, corespondent al cotidianului, dezvăluie cititorilor detalii despre munca patriotică  a muncitoarelor din Orăştie, care participau cu entuziasm la „acţiunile de folos obştesc” .

Astfel, cele 15 femei au realizat o economie de 800 de lei într-o singură zi.


Din pagina a treia a aceleiaşi ediţii aflăm că pe Aeroportul T.A.R.O.M. Deva s-a repus în circulaţie linia Bucureşti-Sibiu-Deva.

image

În cea ce priveşte programul radiofocnic, acesta începe cu jocuri şi cântece populare româneşti. Majoritatea rubricilor radiofonice fac referire la spiritul patriotic, ascultătorii având la dispoziţie doar două programe radiofonice.

image

„Drumul Socialismul”, 14 martie 1962, se deschide cu articolul „Şi la noi se aplică iniţiativa”. În prim plan se află furnaliştii din Călan, care sunt îndemnaţi să „realizeze în 1962 indicii de productivitate prevăzuţi pentru 1965”. Urmează detalii despre vizita unor ziarişti sovietici la combinatul siderurgic din Hunedoara.


În pagina a trei găsim o rubrică nouă faţă de ediţia datată cu un an în urmă: „Cititorii ne sesizează”. Aceasta prezintă problemele legate de lipsa apei la unitatea de desfacere U.R.C.C. Brad.

Uneori, din spirit de economie, la bufetul expres se vinde apă minerală numai...la pahar. Oare este chiar aşa greu să se ducă apă minerală de la Bohlot, cale de doar câţiva kilometri?”. În traducere, conducerea U.R.C.C. Brad este acuzată public de lipsă de interes pentru servirea populaţiei.

image


De data aceasta nu mai avem parte de program radiofonic, ci de film. La cinema Deva rulează pelicula „Nu-i loc pentru animale sălbatice”, iar la cel din Hunedoara „Străzile cu amintiri”. De menţionat că există săli de cinema în toate marile oraşe din judeţ, comparativ cu zilele noastre, când aşa ceva se mai găseşte numai în reşedinţa de judeţ.


14 martie 1963 – pe prima pagină găsim „Aceleaşi condiţii, rezultate diferite” şi „Realizările C.F.R.-iştilor din Simeria”, care nu întârziat niciun minut în îndeplinirea sarcinilor.

image

Şi de data aceasta, programul radiofonic începe tot cu muzică populară românească, însă este urmat de salutul voios de pionier.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite