CAMPANIE ADEVĂRUL DE SEARĂ: Revista presei din perioada anilor 1961-1963

0
Publicat:
Ultima actualizare:

“Calitatea înaltă a produselor, principalul obiectiv al întrecerii socialiste” este un nou articol din seria celor apărute în Drumul socialismului în 1961. Accentul cade pe minerii din Petrila, care îşi iau noi angajamente în faţa partidului.

Ortacii promit să reducă procentul de cenuşă în cărbune cu 30,5 la sută, iar umiditatea cu 7,5 la sută. Simultan, vor spori productivitatea muncii la 1.210 tone pe post în medie, anual, vor realiza o economie suplimentară la preţul de cost de 750.000 de lei şi vor extrage peste plan 35.000 de tone de cărbune.

Nici capitolul agricultură nu este trecut cu vederea. “Creşte producţia de lapte” începe ca un reportaj, însă se termină ca un articol spscific vremii: cu noi angajamente şi cu cifre mult mai mari decât cele prevăzute iniţial. Vizată este unitatea G.A.S.  Mintia, unde muncitorii îşi iau angajamentul de a livra lună de lună peste 20.000 de litri de lapte de vacă.

Buletinul meteorologic pentru ziua de astăzi, dar anul 1961, este specific anotimpului primăvara. “Vreme relativ frumoasă, cu cerul variabil, mai mult noros ziua şi cu înseninări în cursul nopţii. Temperatura, în creştere, va fi cuprinsă ziua între 15 şi 19 grade, iar noaptea între minus 1 şi 5 grade".



Drumul socialismului din 18 martie 1962 conţine ştampila “În numele belşugului”. Campania începe cu un raport prezentat de Gheorghe Gheorghiu Dej la plenara C.C. al P.R.M. Ideea întregului discurs este că o colectivă mare este mult mai benefică decât două mici. Numai astfel se pot utiliza eficient mijloacele de producţie agricolă, vegetală şi animală.

image
image

Simultan, în partea dreaptă a paginii este oferit drept exemplu un miner din Lupeni, un şef comunist a cărui brigadă se află printre fruntaşele întrecerii socialiste.

Mâna comunistă se întinde inclusiv asupra culturii. În acest sens, aflăm că în data de 18 martie 1962 , într-una din sălile clubului “Siderurgistul din Hunedoara, a fost vernisată expoziţia “Totul pentru om”. Cum era de aşteptat, este vorba despre o expoziţie care aduce în atenţia publicului “grija partidului şi a guvernului sovietic pentru continua creştere a bunăstării materiale şi culturale a popoarelor sovietice”.

image

La capitolul “Unde mergem”, posibilităţile se duc la fotbal, muzică populară, teatru şi conferinţe pe teme de agricultură. În revistă sunt trecute şi ofertele pentru petrecerea concediului de odihnă, mai precis staţiunile Olăneşti, Călimăneşti, Căciulata şi Sovata.



Găsim însă şi o informaţie cu adevărat interesantă. E vorba despre standurile de cărţi care se deschid în…mină.

image
Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite