Hunedoara: Speriaţi de amploarea protestelor, şefii unităţilor miniere din Valea Jiului au plecat la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: Speriaţi de amploarea protestelor, şefii unităţilor miniere din Valea Jiului au plecat la Bucureşti
Hunedoara: Speriaţi de amploarea protestelor, şefii unităţilor miniere din Valea Jiului au plecat la Bucureşti

Urmând exemplul minerilor de la Lupeni, care s-au blocat în subteran nemulţumiţi de diminuarea salariilor, ortacii de la Uricani au anunţat că mâine nu vor intra în subteran.

Minerii din două schimburi de la Exploatarea Minieră Lupeni din Valea Jiului au declanşat un protest spontan, deoarece îşi vor primi salariile cu circa 40 de procente mai mici. Decizia survine ca urmare a faptului că mina nu şi-a realizat planul de producţie, susţin şefii minerilor, însă ortacii îi contrazic.

S-au blocat în subteran

Circa 40 de mineri de la schimbul unu s-au blocat ieri, în subteranul exploatării iar alte câteva zeci de la schimbul doi au refuzat să coboare în mină, la muncă, şi au cerut să vină şefii lor la discuţii pentru a remedia problema salarială. Nemulţumiţi de mersul negocierilor ortacii au cerut să vină ministrul Economiei la ei, însă după circa patru ore de discuţii au suspendat protestul până în această dimineaţă-marţi. „Spun că avem „K-ul” (coeficientul care reflectă producţia) 0,60 şi noi am dat cărbune. Dacă la 1800 de lei cât primesc eu la un „K” de 0,80, să zicem, acum voi primi cam 900 de lei plus 200 în bonuri valorice. Deci un total de 1100 de lei. Îşi bat joc de noi”, au explicat ortacii.

Ecuaţie cu soluţii imposibile

Directorul Companiei Naţionale a Huilei din Petroşani, Constantin Jujan a obţinut o amânare a protestelor şi i-a convins pe mineri să reia lucrul, apoi a plecat la Bucureşti pentru căuta o rezolvare a problemei la ministerul de resort. Oficialul a recunoscut însă că sunt puţine soluţii pentru rezolvarea nemulţumirilor ortacilor. Totodată, protestul spontan de la Lupeni a avut repercusiuni şi la alte unităţi miniere din Valea Jiului unde „K” este mic, iar minerii au anunţat că vor declanşa acţiuni asemănătoare de protest. Este vorba de minerii care muncesc în Uricani.

Acces interzis presei

De menţionat că, deşi minerii de la Lupeni au cerut ca presa să asiste la negocieri, conducerea minei a interzis accesul în instituţia publică. Mai mult, minerii erau urmăriţi în permanenţă de către angajaţii cu paza pentru a vedea dacă vorbesc cu ziariştii.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite